foto: VSO

Včeraj, 6. junija, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve z zahvalno sveto mašo obeležilo spomin na konec oboroženih spopadov v vojni za Slovenijo. Maševal je veteran vojne za Slovenijo, arhidiakon ter prvi vojaški vikar msgr. dr. Jože Plut ob somaševanju sedanjega vojaškega vikarja Mateja Jakopiča. 

Kot je spomnil Plut, sta slovenska narodna zavest in slovenstvo takrat postajala zrela, zato je plebiscit uspel. »Nobena zmaga ni lahka, je pa lepa, če je neomadeževana. Če bi zmagala JLA, ne bi bilo tako. Zato smo hvaležni Bogu. Sadov osamosvojitve pa nismo izkoristili v polnosti. Kot narod ne rojevamo tega, za kar smo bili rojeni. Pozabili smo na Boga, mešamo vsebino in pomen,« je opozoril in dodal, da se je potrebno vrniti k prvotni ljubezni izpred 31 let. »Bog blagoslovi našo domovino in državo.« 

Po maši je sledila še krajša proslava, na kateri je spregovoril tudi predsednik združenja, sicer predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Kot je povedal, imata vojna in osamosvojitev imena in priimke. »Ivan Borštnar je eno od teh, saj je s posredovanjem tajnega vojaškega dokumenta zavrtel kolesje demokratizacije, ki se je preko Majniške deklaracije oblikovalo v zahtevo po samostojni Sloveniji. Bog živi Slovenijo!« V imenu VSO Argentina je zbrane nagovoril Damian Ahlin, kulturni program pa sta pripravila Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska ter Tone Kuntner.

C. R.