Za 23-letnico se je abortus končal tragično. (foto: družbena omrežja)

Prejšnjo nedeljo so španski mediji poročali o smrti radikalne zagovornice splava Marie de Valle Gonzalez Lopez. Umrla je med medicinskim postopkom umetne prekinitve nosečnosti oziroma pri splavu. Sama je temu pravila “sanjska” operacija. To je prva zabeležena smrt kot posledica splava v Argentini, po njeni legalizacija konec lanskega leta, poroča Nova24tv.si.

23-letna Maria de Valle Gonzalez Lopez je bila voditeljica skupine Radikalna mladina v občini La Paz v provinci Mendoza. Njena smrt je sprožila ostro razpravo glede splava in pripeljala ženske do zavedanja, da postopek lahko ogrozi tudi njihovo življenje.

11. aprila je Maria želela opraviti abortus v lokalni bolnišnici, a se je operacija zanjo izkazala za usodno. To je bila prva zabeležena smrt po legalizaciji splava, še lani je bil v Argentini splav nezakonit. Dr. Luis Durand, argentinski kirurg je dejal, da “čeprav nekateri menijo, da je do smrti mlade ženske prišlo zaradi medicinske napake, moram povedati, da splav v resnici ni medicinska praksa. Še pred nekaj meseci je bilo opravljanje abortusa nezakonito dejanje. V primeru splava je otrokova smrt vedno brutalna. Plod se sežge z vbrizgavanjem snovi v maternico ali pa se odstrani z razkosavanjem ali pa je izpostavljen močnim krčem maternice, ki ga zadušijo.

Celoten članek si preberite TUKAJ.

C. R.