foto: Demokracija

Prvi dan decembra je bil v sklopu vseslovenske turneje revije Demokracija organiziran še en knjižni večer, tokrat v Ljubljani, v knjižnici Založbe Nova Obzorja. Dogodek je vodil odgovorni urednik Demokracija Jože Biščak, gostja pa je bila Ana Zagožen, ki je predstavila svojo novo knjigo Vpliv islama na kulturno podobo Evrope.

Jože Biščak je na začetku predstavitve knjige pokomentiral dokument Evropske komisije, ki je pricurljal v javnost in vsebuje smernice komunikacije za njene uslužbence. Znotraj teh smernic pade v oči med drugim tudi sovražen odnos do božiča in krščanstva. Ob tem je Ana Zagožen povedala: »Evropska komisija je šla tokrat predaleč, to kar si dovoli je preseglo vse meje«. Poudarila je, da gre za uvajanje ideologije spola in za brisanje družinskih vrednot iz strani komisije, ki je politično nastavljena in ni bila izvoljena.

Glede same knjige, ki se ukvarja z vplivom islama na evropsko kulturo in identiteto, in s problematiko množičnega priseljevanja, je Zagožnova izpostavila, da množično priseljevanje ogroža temeljne vrednote zahodne civilizacije, kot sta svoboda in pripadnost. Zdi se ji, da imajo danes manjšine vse več pravic medtem ko Evropejci postajajo drugorazredni.

Kot piše Ana Zagožen v svoji knjigi, so danes migracije pereče vprašanje v sklopu varnosti, identitete in politične stabilnosti. Pri tem se je treba zavedati, da so glavne značilnosti islama neskladne z evropsko kulturo, saj je med evropsko krščansko in islamsko civilizacijo vedno kljub obdobjem miru, prihajalo do spopadov, oziroma do trka civilizacij. Temeljna razlika med nekoč krščanskim in danes vse bolj ateističnim Zahodom in islamsko civilizacijo je, da Koran v islamskih država določa družbeno in politično življenje ter ne pozna ločevanja vere in politike.

Glede vprašanja množičnega priseljevanja je Ana Zagožen na vprašanje, ki ga je postavil Jože Biščak, ali je integracija sploh možna, razločila da človek težko zamenja svojo identiteto in kulturo, in da je zato integracija težko dosegljiva. Prav tako je izpostavila, da je treba ločiti pojma »begunec« in »migrant«, saj je begunec tisti, ki išče zavetje pred političnim preganjanjem v prvi varni državi, migrant pa nekdo ki gre po svetu s trebuhom za kruhom in išče države, ki mu lahko nudijo boljše življenje.

Dotaknila sta se tudi precej protislovne podpore muslimanskim migrantom iz strani »progresivne« levice. Vemo da so levičarske vrednote, promocije istospolnih ideologij in feminizma, v nasprotju z islamom. Kljub temu naj bi po besedah Zagožnove levičarji in globalisti hoteli s pomočjo islama uničiti krščanstvo in tradicionalne vrednote, ne zavedajo pa se dobro, da se bo islam v nekem trenutku obrnil tudi proti njim samim.

A. S.