Petek, 14. 4. 2023, ob 20. uri v Kulturnem domu Dolsko

Sprejetje lastne smrti pomeni v mnogih družbah najvišjo stopnjo duhovne rasti, ki jo lahko človek doseže v času življenja. V naši slovenski družbi se govori o smrti in umiranju premalo. Smrt predstavlja veliko zadrego, za slovo od umrlega in čustva je vedno manj prostora.

V zadnjem času prihaja v ospredje družbenih razprav tema o umetni prekinitvi človekovega življenja. Mnenja o evtanaziji so različna. Mnogi ljudje, tudi tisti, ki se s področjem ukvarjajo profesionalno, se z evtanazijo ne strinjajo, nedotakljivost življenja zagovarja tudi Katoliška cerkev. Tudi evropska priporočila evtanaziji nasprotujejo.

Z izbranimi gosti večera bomo poskušali osvetliti temo z različnih vidikov in jih soočiti tudi z vprašanji iz publike.

Prof. dr. Pavel Poredoš, specialist interne medicine z bogatim zdravniškim in znanstveno raziskovalnim delom doma in v tujini, bo spregovoril o svojih zdravniških izkušnjah pri delu z zelo bolnimi bolniki in predstavil prakse iz Slovenije in tujine.

Na dogodku bo svoje izkušnje delil tudi bolniški duhovnik msgr. Miro Šlibar. Spregovoril bo o duhovnem vidiku poslavljanja umirajočih ljudi. Pri svojem dolgoletnem delu kot bolniški duhovnik v Kliničnem centru v Ljubljani, je obiskal ogromno ljudi.

Z nami bo tudi sodelavka Hospica s. Emanuela Žerdin, ki ima vsakodnevni stik z umirajočimi. V društvu Hospic že 25 let skrbijo za fizične, psihosocialne in duhovne potrebe umirajočih bolnikov in njihovih svojcev ter si prizadevajo, da umirajoči zadnje obdobje življenja preživijo pomirjeni s samim seboj in svojimi bližnjimi.

Mag. Bernarda Ložar, družinska terapevtka, bo spregovorila o stiskah posameznikov in svojcev, ko se soočajo z bolnimi in umirajočimi. Svoje terapevtsko znanje je pridobila na magistrskem študiju Zakonske in družinske študije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Kot negovalka na domu je pridobila številne izkušnje dela z ostarelimi, tudi dementnimi ljudmi. Na dogodku bo osvetlila pomen žalovanja ob izgubi svojcev.

Pogovor bo povezovala Barbara Jemec Zalar, specialistka družinske medicine.

Dogodek organizirata Župnija sv. Helena – Dolsko in Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža.