Smlednik, cerkev sv. Urha. Fotografija je simbolična. (foto: Wikipedia)

Čeprav je uvedba pogoja PCT tudi za bogoslužne prostore (obiske maš) sprožila veliko slabe volje, to še ne pomeni, da bo za vedno ostalo tako. V zvezi s tem objavljamo zanimiv zapis s spletne strani župnije Smlednik, kjer je župnik mag. Tomaž Nagode zapisal nekaj zanimivih misli v župnijskih oznanilih:

Vladni odlok o PCT (prebolelosti, cepljenju, testiranju) moramo od pretekle srede dalje upoštevati tudi v cerkvah. Podrobnejša navodila nam je glede tega poslala Slovenska škofovska konferenca. Navodila so razobešena na vratih v cerkev. Kazni za neizpolnjevanje odloka so zelo velike, tako za osebo, ki ne more izkazati potrdila o PCT, kot za župnika, ki je odgovorna oseba in celo za župnijo.

Trenutno je razmišljanje glede cepljenja med nami Slovenci podobno kot v drugih državah, z razliko, da so med nami nasprotniki cepljenja mnogo glasnejši kot drugod, saj jih »reklamirajo« najbolj glasni mediji, zlasti televizija in radio. Iz tega dejstva izhaja tudi rezultat: naša država je glede precepljenosti in s tem varnosti pred okužbo na repu evropskih držav. Na Danskem so ukinili epidemiološko stanje, saj so okužbe ljudi padle na najnižjo stopno lestvice. In to zato, ker je več kot 85 procentov prebivalstva precepljenih. Tam očitno ni toliko nasprotnikov cepljenja kot pri nas. Vsi se zavedajo resnosti bolezni in tudi tega, da je vsak odgovoren tudi za zdravje svojega bližnjegaTo pa izhaja iz osnovnih zahtev evangelija, ki pravi, da drugemu ne storiš tega, kar sebi ne želiš, da bi ti drugi storili. 

Te dni mi je nekdo ironično vprašal, »če sem postal podružnica NIJZ-ja«? Nisem, sem pa vedno na Jezusovi strani in na strani svetega očeta Frančiška, kjer se, ko gre za vprašanja človekovega življenja in zdravja, vedno odločamo za to, da z besedami in dejanji skušamo ljudem pomagati in jih ne zavajati z raznimi »teorijami zarote«, kar danes mnogi med nami v Sloveniji delajo. Zato tudi Cerkev povsod po svetu in tudi pri nas v Sloveniji podpira vladne odloke o cepljenju in drugih varovanjih pred nevarno in smrtonosno okužbo.

Preberite si pričevanje mladega štajerskega duhovnika Marjana Rističa na redovniškem dnevu na Brezjah, preteklo sredo, kjer je spregovoril, kako ga je gotove smrti rešila samo molitev občestva vernih. Zdravniki so rekli, da bi »po vseh zdravniških znanjih ta človek moral umreti«, virus Covid mu je skoraj popolnoma uničil pljuča. Duhovnik pravi, da nikomur ne privošči grozotnega trpljenja, ki ga je moral prestajati. Vsem dvomljivcem glede cepljenja želi, da bi spoznali svojo zmoto. – Tudi sam želim, da ne poslušate in tudi ne berete raznih zavajajočih člankov na internetu, kjer so ti »anticepilci« zelo glasni. Jaz, ti in mi vsi smo odgovorni drug za drugega! Takih, ki zaradi posebnih okoliščin ne smejo prejeti cepljenja, je zelo malo. Ustvarimo z modrostjo in ljubeznijo tudi pri nas tako stanje na tem področju, da bomo kmalu, podobno kot Danci, lahko ukinili epidemijsko stanje in spet svobodno brez strahu zaživeli!!

Vir: župnija Smlednik