Sv. Dominik Savio (foto: Coroinha Anonimo / Wikipedia)

Sv. Dominik Savio je zlasti v salezijanski redovni družini zelo znano ime. Še posebej ga poznamo po geslu “Rajši umreti kakor grešiti”. Sodobnik sv. Janeza Boska in hkrati njegov učenec je živel samo petnajst let, podobno kot zadnje čase zelo poznan blaženi Karel (Carlo) Acutis, ki ga spoznavamo pri šmarnicah. Nekaj let več je doživel mučenec blaženi Alojzij Grozde. Vse naštete lahko občudujemo ob njihovem prizadevanju za svetost.

Kdo je sv. Dominik? Rodil se je leta 1842 v italijanski Riva di Chieri v Pijemontu, starša sta se nato preselila v Morialdo. V tamkajšnji župniji je Dominik s petimi leti začel ministrirati. Na veliko noč leta 1849, ko je pristopil k prvemu obhajilu (pri sedmih letih, kar je bila takrat bolj izjema kot pravilo), je zapisal: »Zelo pogosto bom hodil k spovedi, k obhajilu pa vedno, ko mi bo spovednik dal dovoljenje; praznoval bom praznike; moja prijatelja bosta Jezus in Marija; raje umreti kakor grešiti.« To svojo »zabeležko« ob prvem obhajilu je dal v molitvenik, in jo pogosto vzel ven in jo prebral. Njegov župnik je tako Dominika pripeljal k ustanovitelju salezijancev sv. Janezu Bosku v Torino, da bi bil v njegovem oratoriju kot eden izmed vzornejših dečkov. To je bilo leta 1854, ko je Dominik imel dvanajst let.

Prav tistega leta je bila 8. decembra razglašena dogma o Marijinem brezmadežnem spočetju. Na ta dan je Dominik daroval svoje srce in prosil, naj rajši umre, kot da bi se mu zgodila nesreča in bi storil en sam greh. Vse svoje kratko zemeljsko življenje je Dominik povsem posvetil Bogu in devet mesecev pred svojo smrtjo ustanovil Družbo Brezmadežne, vanjo povabil nekatere svoje sošolce in sestavil celo pravila. 9. marca 1857 ga je Bog vzel k sebi. Njegov prvi življenjepisec je postal sam sv. Janez Bosko.

Dominika je za svetnika razglasil papež Pij XII. leta 1954, ravno na stoto obletnico razglasitve dogme Marijinega brezmadežnega spočetja. Dandanes je sv. Dominik Savio zavetnik prvoobhajancev in ministrantov, pa tudi mladinskih skupin in katoliške mladine nasploh. Je tudi priprošnjik za mladostne prestopnike, da se vrnejo k Bogu.

Več o njem si lahko preberete TUKAJ.

P. G.