foto: SDS

“V nedeljo, 12. septembra 2021 smo se v okviru strokovne ekskurzije Ženskega odbora in Krščanskega foruma Slovenske demokratske stranke, v Podlesju (Verdrengu) pri Kočevju, udeležili obletne svete maše, ki jo je obhajal kočevski župnik Damjan Štih ter spominske slovesnosti, kjer smo se spomnili trpljenja povojnih političnih zapornic v tamkajšnjem taborišču za prisilno delo, ki so ga povojne komunistične oblasti organizirale junija 1949. Slavnostni govornik na letošnji slovesnosti je bil nekdanji predsednik Ustavnega sodišča dr. Peter Jambrek,” so sporočili iz Ženskega foruma SDS. 

V Podlesju (tudi Ferdreng, nem. Verdreng) so po drugi svetovni vojni slovenske komunistične oblasti organizirale žensko taborišče za prisilno delo za politične zapornice – ženske, katerim je oblast očitala politično nepokorščino. Zapornice so bile obsojene na opravljanje “družbeno koristnega dela” v koncentracijskem taborišču. Med 9. junijem in 31. oktobrom leta 1949 je bilo v taborišču zaprtih od 600-800 žensk in to v zelo slabih higienskih pogojih, med njimi tudi Lidija Drobnič in mati dr. Petra Jambreka.

Delegacija Ženskega foruma in Krščanskega foruma SDS se je ustavila tudi v kočevski župnijski cerkvi sv. Jerneja, ki je bila v začetku dvajsetega stoletja zgrajena v neoromanskem slogu.

C. R.