foto: youtube / posnetek zaslona

Za papeža sv. Janeza Pavla II. je znano, da je bil “ves Marijin”. Povezan je bil s skrivnostmi prikazovanj v Fatimi, nosil je škapulir in kot papež prispeval veliko navdihujočih besedil o Mariji. Tudi o rožnem vencu. 

Njegovo apostolsko pismo “Rožni venec Device Marije” je izšlo leta 2002, torej pred skoraj dvajsetimi leti. Ne samo, da je takrat uvedel tudi svetli red rožnega venca, pač pa je razkril tudi svojo osebno povezanost s to molitvijo. “Že od mojih otroških in mladostnih let je ta molitev zavzemala posebno mesto v mojem duhovnem življenju. Rožni venec me je spremljal v trenutkih veselja in preizkušnje. Mnogotere skrbi sem položil v to molitev in v njej vedno prejel okrepčilo in tolažbo … Pred štiri in dvajsetimi leti, 29. oktobra 1978, točno dva tedna po moji izvolitvi na Petrov sedež, sem tako rekoč odprl svoje srce in dejal: ‘Rožni venec je moja najljubša molitev. Je čudovita molitev, čudovita v svoji preprostosti in globini’ … Zares, na ozadju besed Zdrava Marija se pred očmi duše vrstijo najpomembnejši dogodki življenja Jezusa Kristusa. Skupaj sestavljajo veseli, žalostni in častitljivi rožni venec, ki nas vodi – tako bi mogli reči – skozi srce njegove Matere k živi povezanosti z Jezusom. Hkrati more naše srce vključiti v zaporedje skrivnosti rožnega venca vse dogodke, ki sestavljajo življenje posameznika, družine, naroda, Cerkve in človeštva; osebne izkušnje in izkušnje bližnjega, posebej še tistih ljudi, ki so nam najbližji. Tako v preprosti molitvi rožnega venca utripa ritem človeškega življenja’.”

Po besedah sv. Janeza Pavla II. je rožni venec “povzetek evangelija”, zato je trem dosedanjim delom rožnega venca dodal četrtega, “ki vključuje skrivnosti Kristusovega javnega delovanja med krstom in trpljenjem … V letih javnega življenja se Kristusova skrivnost na poseben način kaže kot skrivnost luči: “Dokler sem na svetu, sem luč sveta” (Jn 9,5).”

Apostolsko pismo si lahko v celoti preberete TUKAJ.

C. R.