Med udeleženci je bil tudi apostolski nuncij Jean Marie Speich (foto: Miha Fras)

Judje po vsem svetu letos od 7.-15. decembra praznujejo osemdnevni praznik hanuka.

Včeraj, 12. decembra, na peti dan praznika, so na križevniški ulici tradicionalno javno prižgali peto svečo na posebnem deveteroramnem svečniku in se spomnili ponovne vzpostavitve jeruzalemskega templja pred skoraj 2200 leti.

Tradicionalno dogodek v Sloveniji pripravijo skupaj Liberalna judovska skupnost Slovenije, Judovska skupnost Slovenije in Judovski kulturni center Ljubljana.

Včeraj so tako člani vseh treh Judovskih skupnosti v Sloveniji, predstavniki verskih in političnih organizacij v Republiki Sloveniji, in veliko število veleposlanikov in predstavnikov diplomatskega zbora ter javne, kulturne in politične sfere v Republiki Sloveniji  s slavnostnim javnim prižigom sveč skupaj praznovali letošnji judovski prazniku luči – Hanuka 5784.

Najprej so se zbrali v sinagogi na Križevniška 3, kjer je bilo Bogoslužje in prižiganje sveč z rabinom Aleksandrom Grodenskim in kantorjem Nikolo Davidom. Temu je sledilo  tradicionalno prižiganje sveč na ulici in koncert judovske glasbe s kantorjem Nikolo Davidom in glasbeniki Tomažem Zevnikom, Aleksanderom Jovetićem in Žigo Vehovcem.

Večer so zaključili z zakusko, kjer niso manjkale tradicionalne judovske jedi za praznik Hanuka, tako krofi, latkes, kot tudi različne pite in sladkarije, vse skupaj pa so zalili s kuhanim in navadnim vinom in čajem. Letošnji dogodek je omogočil Svetovni judovski kongres.

Hanuka je praznik luči

Hanuka, imenovana tudi praznik luči, je judovski praznik, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem v času makabejskih vojn. Po legendi naj bi bilo zalog oljčnega olja, ki je bil nujna sestavina za pravilno opravljanje bogoslužja v templju, za oljenke na menori, dovolj le za en dan. Kot po čudežu pa je olje zadostovalo za osem dni. V teh dneh judje po vsem svetu obujajo spomin na ta dogodek tako, da vsak večer praznika prižgejo (navadno z desne proti levi) dodatno svečo na posebnem deveteroramnem svečniku, imenovanem hanukija ali hanuka menora. Najprej prižgejo svečo, ki stoji na sredini (sveča služabnica), z njo pa nato prižigajo vse ostale. Ob prižiganju zrecitirajo blagoslov. Včasih so na ta praznik otrokom dajali simbolično žepnino, danes pa večinoma darila. V času tega praznika jedo večinoma krofe in hrano, ocvrto v olivnem olju, kar naj bi simboliziralo olje v Templju. Poleg tega plešejo, igrajo družabne igre in pojejo. Tudi v Judovskem kulturnem centru v Ljubljani, kjer so pripravili številne judovske specialitete, od krofov, latkesov, do številnih drugih judovskih jedi, je tako kot vsako leto slavje trajalo dolgo v noč.

Demokracija