foto: Pixabay

Celjska Mohorjeva družba in Župnija Videm-Krško vabita v sredo, 8. novembra 2023, ob 19. uri v dvorano župnišča na Vidmu (Savska pot 1, Krško) na pogovor ob knjigi dr. Aleša Mavra Ukrajina.

Globoko v »civiliziranem« 21. stoletju smo bili soočeni z dejstvom, da se nam na (evropskem) hišnem pragu godi vojna. Leto pozneje smo se nanjo navadili in jo potisnili nekam daleč v Zakarpatje. Nekritično polje družbenega komentiranja nas je razdelilo v klubske navijače in selektorje s kavča. Vsaj v luči neizmernega človeškega trpljenja, ki se dogaja nedaleč stran, pa si moramo vsaj tu in tam priznati, da za kakršne koli sodbe o Ukrajini vemo premalo ali skoraj nič.

Celjska Mohorjeva družba in Pokrajinski muzej Celje pa vabita v torek, 7. novembra 2023, ob 17. uri v dvorano Barbare Celjske Pokrajinskega muzeja Celje (Trg Celjskih knezov 8) na premierno predstavitev knjige Andreja Rahtena V prah strti prestol – Slovensko dojemanje habsburške dinastije v postimperialni dobi.

V novi monografiji celjskega rojaka prof. dr. Andreja Rahtena, predstojnika Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in znanstvenega svetnika ZRC SAZU, so opisani slovenski pogledi na nekdanjo cesarsko dinastijo. Rdeča nit pripovedi, s katero avtor zaključuje trilogijo o razpadu habsburške monarhije in slovensko-avstrijskih odnosih, je življenjska zgodba zadnjega habsburškega prestolonaslednika dr. Otta von Habsburga. Uvodoma bosta zbrane nagovorila župan Mestne občine Celje Matija Kovač in ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič, pogovor z avtorjem dr. Andrejem Rahtenom pa bo vodila urednica knjige Saška Ocvirk.

Več na: https://www.mohorjeva.org/