Sedež nadškofije v sosednji Gorici v Italiji. (foto: Wikipedia)

V soboto, 12. 11. 2022, je bil na drugem programu TVS čudovit dokumentarni film o Slovencih v Italiji »Za vedno tu, Slovenci od Krasa do morja«. Spremljal sem ga z vklopljenim besedilom za naglušne na TTX 772. Ugledni duhovnik iz Nabrežine je omenil svojo, torej goriško nadškofijo, na teletekstu pa je pisalo »Novogoriška nadškofija«.

Joj joj joj! Presneta obsedenost z Novo Gorico, čeprav Nova Gorica ni več tako nova oziroma mlada, da bi jo morali izpostavljati tako, kot se je to dogajalo v prvih letih po njeni ustanovitvi. Še vedno se najde kdo, ki reče ali napiše »Šempeter pri Novi Gorici«, čeprav je Šempeter pri Gorici obstajal kot predmestje (stare) Gorice že v časih, ko Nove Gorice še ni bilo nikjer. In tako je TVS »ustvarila« novogoriško nadškofijo. Čudno in mikavno!

Lahko pa bi imeli škofijo v Novi Gorici, če … Ne upam si napisati, kaj je bilo vzrok, da ob goriški nadškofiji v Italiji nimamo novogoriške škofije v Sloveniji. Morda bo oseba, ki ve nekaj več o tej skrivnosti, zbrala pogum in jo razkrila! Zadnji apostolski administrator jugoslovanskega dela goriške nadškofije dr. Janez Jenko jo je sicer odnesel s seboj v nebesa, a skrivnost je še živa; morda za oddajo »Pričevalci«.

Bruno Lokar