Papež Frančišek (vir: SŠK)

Papež Frančišek je v petek, 2. julija 2021, osebno preko video sporočila predstavil izredno obliko 10. svetovnega srečanja družin, ki bo potekalo v Rimu od 22. do 26. junija 2022 z naslovom: »Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti«.

Video sporočilo

Dragi bratje in sestre. Naslednje Svetovno srečanje družin bo v Rimu v juniju 2022. Tema srečanja bo Družinska ljubezen: poklicanost in pot svetosti. Po enoletni prestavitvi zaradi pandemije je želja po ponovnem srečanju velika.

Na prejšnjih srečanjih je večina družin ostala doma in srečanje so dojemali kot oddaljeno resničnost, ki so ji sledili kvečjemu po televiziji, ali pa je bila za večino družin neznana.

Tokrat bo imelo obliko, ki je še ni bilo: to bo priložnost Božje previdnosti, da ustvari svetovni dogodek, ki bo lahko vključil vse družine, ki se bodo želele čutiti del cerkvene skupnosti.

Srečanje bo dobilo več središčno in razpršeno obliko, ki bo dajala prednost vključevanju škofijskih skupnosti po vsem svetu. Rim bo glavno prizorišče z nekaterimi delegati družinske pastorale, ki bodo sodelovali na Festivalu družin, na Pastoralnem kongresu in pri sveti maši, ki jih bodo prenašali po vsem svetu.

V istih dneh bo lahko vsaka škofija središče lokalnega srečanja za svoje družine in skupnosti. Na ta način bodo lahko vsi sodelovali, tudi tisti ki ne bodo mogli priti v Rim.

Kjer je mogoče, zato vabim škofijske skupnosti, naj načrtujejo pobude na temo Srečanja, pri čemer naj uporabijo simbole, ki jih pripravlja rimska škofija. Prosim vas, bodite živahni, ustvarjalni, da se boste organizirali z družinami v sozvočju s tem, kar se bo dogajalo v Rimu.

To je dragocena priložnost, da se navdušeno posvetimo družinski pastorali: zakonci, družine in pastirji skupaj.

Pogum torej, dragi pastirji in drage družine, pomagajte drug drugemu, da boste organizirali srečanja po škofijah in po župnijah vseh celin.

Srečno pot do naslednjega Svetovnega srečanja družin! In ne pozabite moliti zame. Hvala!

Vir: SŠK

C. R.