foto: Demokracija

»Tri leta slovenske tranzicije skozi oči urednika, ki se je zoperstavil medijskemu enoumju.« V knjigi je zbranih okoli 150 uvodnikov, ki jih je napisal Metod Berlec kot gl. in odg. urednik Demokracije v letih 2002 do 2004. To je bil čas, ko se je pomladna opozicija pobirala po letu 2000, potem ko je jeseni tega leta LDS pod vodstvom Janeza Drnovška na volitvah premočno zmagala.

To je bilo tudi obdobje, ko se je zadnjemu šefu CK ZKS Milanu Kučanu iztekel drugi predsedniški mandat in ga je na tem mestu nasledil Drnovšek. LDS pa se je po odhodu svojega dolgoletnega predsednika in premierja znašla v težavah, saj je njegov naslednik Anton Rop stopil v prevelike čevlje. Hkrati je bila leva tranzicijska elita prepričana, »da je obsojena na oblast«. In tu se je pokazala priložnost za SDS pod vodstvom Janeza Janše.

Supervolilno leto

Avtor je dodal še uvodni predgovor in na koncu politično analizo, ki je vezana na letošnje supervolilno leto. Med drugim je Metod Berlec zapisal: »Slovenija bo na pravi poti, šele če bo desnosredinskim strankam, strankam, ki se zavzemajo za povezovanje in ne izključevanje, uspelo konec aprila zmagati na volitvah in sestaviti vlado, …«

Več si lahko preberete TUKAJ.