foto: STA

Ljudje zdaj ne hodijo več k maši, ker bi jih je k temu spodbujalo okolje, temveč svojo vero prenašajo navzven, okolje pa jo prej ruši kot podpira, je v pogovoru za Siol dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Sam ne dvomi v resničnost očitkov na račun patra Marka Rupnika, meni pa, da se upokojenemu kardinalu Francu Rodetu dela krivica.

“Velika noč je praznik, ki ga pravzaprav potrebujemo čisto vsi ljudje, saj vsi doživljamo neizpolnjenost svojega življenja in včasih tudi premalo smisla v svojem življenju,” je za spletni portal Siol poudaril Zore.

Velikokrat v svetu okoli nas in tudi znotraj samega sebe po njegovih besedah doživljamo ogroženost; zdi se nam, da je dobrega vedno manj, hudega pa vedno več. “In vse to nam lahko življenje začne delati zelo zelo težko, skorajda neznosno, če ostanemo zgolj pri tem,” je navedel. Če pa velikonočni čas doživljamo z Jezusom Kristusom, hodimo z njim skozi trpljenje in skozi vstajenje, skozi utrjevanje vere v učencih in skozi zaupanje, lahko tudi vstanemo iz tovrstnih občutij, verjame.

V zvezi s splošnim obiskom cerkva je poudaril, da je čas po covidu-19 prinesel določene spremembe. So župnije, v katerih se posledice epidemije covida-19 in z njimi povezanih ukrepov za zaustavljanje širjenja virusa nič ne poznajo, drugod pa je prišlo do večjega osipa. “Neke natančne analize, zakaj je tako, kateri dejavniki so na to vplivali, za zdaj še nimamo, ampak gotovo bo treba tudi to narediti,” je ocenil. Med pozitivnimi posledicami epidemije je medtem omenil rast števila tistih, ki svojo vero jemljejo vedno bolj osebno.

Spregovoril je tudi o patru Marku Rupniku, ki naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic. “Vsekakor je pater Marko Rupnik človek, ki ima umetniški dar. To dokazuje dejstvo, da so ga vabili po vsem svetu in je dejansko povsod navzoč s svojimi zelo zelo specifičnimi mozaiki. Drugo vprašanje pa je zdaj temna plat Marka Rupnika, za katero lahko mirno trdim, da je bila v Sloveniji, vsaj kolikor jaz vem, nepoznana,” je dejal.

“Dokler ni dokazano, govorimo o domnevnih zlorabah, a jaz ne bi dvomil, da te obtožbe držijo, ker se nihče ne bi tako izpostavljal zgolj zaradi nasprotovanja nekomu ali pa zaradi pridobivanja pozornosti ali česarkoli podobnega. To mora prihajati iz neke globoke osebne rane, osebne izkušnje in zato so te obtožbe zelo verjetno resnične,” je izpostavil. Sam verjame, da bodo pristojne inštitucije stvar pripeljale do ustreznega konca.

Zatrdil je tudi, da redno obravnavajo vse prijave spolnih zlorab v ljubljanski nadškofiji. “Trenutno imamo v Rimu še dva primera, ki se rešujeta, in to je za zdaj to,” je pojasnil.

Na vprašanje o špekulacijah o domnevno vplivnih posameznikih in lobijih v slovenski Cerkvi, ki naj bi poskušali pridobiti čim večji vpliv in moč, je podčrtal, da še vedno niso bila navedena nobena imena in konkretni očitki. V zvezi s tovrstnimi omembami nekdanjega upokojenega kardinala Franca Rodeta pa je ocenil, da je ta krivično obravnavan v medijih.

STA