foto: Pixabay

V zadnjih tednih se med kristjani širijo ugibanja o tem, kako reagirati na razmere v Ukrajini in nasploh v Ukrajini. 

Seveda je pričakovano, da ko vojna potrka na vrata Evrope, se negotovost poveča, s tem pa tudi strah pred prihodnostjo. Že pandemija covid19 je bil za kristjane velik stresni test, ki je pokazal veliko šibkih točk, pred katerimi smo si doslej zatiskali oči. Pokazalo se je namreč, kako nas satan skuša na področju pokorščine cerkvenemu učiteljstvu in kako je mnogo kristjanov nasedalo teorijam zarote, raznim sporočilom iz onostranstva, pa tudi nekaterim fantazmam. Na našem portalu smo nedavno poročali o tem, kako nekateri prodajajo celo nekakšne vudu lutke v podobi Putina, kar je ne samo nesprejemljivo in v neskladju z zdravo pametjo, ampak tudi nevarno početje.

V uredništvo pa smo prejeli tudi vprašanja bralcev o tem, kako naj na Putinovo agresijo reagirajo eksorcisti in ali je možno izvajati tudi eksorcizem na daljavo. Eksorcist koprske škofije Janez Kavčič nam je pojasnil, da se mednarodno združenje eksorcistov vedno ravna po tem, kar reče sveti oče ali kongregacija za nauk vere. Vsem eksorcistom so tako že 24. februarja, torej na dan, ko se je začela odkrita agresija ruske vojske na Ukrajino, poslali apel papeža Frančiška za molitev za mir. To je tudi glavno poslanstvo združenja, še dodaja. Početje raznih vedežev, privat modrecev in prejemnikov raznih sporočil iz onostranstva pa ni v skladu s poslušnostjo svetemu očetu in cerkvenemu učiteljstvu, opozarja.

Jezus nam naroča, da molimo za svoje sovražnike in da dobro delamo tistim, ki nas preganjajo. Kristjan se naj torej ne boji raznih groženj in podobnih stvari, ker nam Jezus pravi: “Ne boj se mala čreda. Jaz sem svet premagal.” To pomeni, da lahko tudi mi z molitvijo premagamo nasilje in vojno, na naša vprašanja odgovarja Kavčič.

Kot je še dejal, se eksorcizem na daljavo ne izvaja, ker tega tudi Jezus ni počel. Bilo bi zelo enostavno, če bi to lahko storili, a v tem primeru bi papež to naredil prvi, je pojasnil. “Težko je biti pokoren učiteljem Cerkve, vendar sem prepričan, da je to edini način, da premagamo hudiča,” nam je dejal.

G. B.