foto: Pixabay

Za današnji dan lahko v koledarju svetnikov najdemo podatek, da je 23. januar dan spomina zaroke Marije in Jožefa. 

O Marijini zaroki in njeni poroki z Jožefom iz Nazareta iz Svetega pisma ne izvemo nič konkretnega. Evangelist Matej omenja, da je bila Jezusova mati Marija zaročena z Jožefom. V tistem času je zaroka pomenila celo bolj slovesen obred kot sama poroka. Šele ob sami poroki je ženin vzel nevesto k sebi. Kot vemo, je v vmesnem času Marija spočela od Svetega Duha, Jožef pa je mislil, da ga je prevarala in jo je želel na skrivaj odsloviti. Šele angel, ki mu je spregovoril v sanjah, ga je pregovoril v nasprotno.

Portal Pridi.com navaja, da sta v Sloveniji le dve cerkvi posvečeni zaroki Marije in Jožefa in sicer na Rakitniku v župniji Matenja vas (škofija Koper) ter pokopališča cerkev v župniji Kamnik. Vendar pa je cerkev na Jožefovem hribu v Celju dejansko tudi posvečena zaroki Marije in Jožefa, čeprav na splošno velja za eno od osrednjih svetišč sv. Jožefa v Sloveniji.

Potrebno pa je v zvezi s tem opozoriti še nekaj. Že skoraj opuščen dan pričakovanja Marijinega poroda (18. december, en teden pred Božičem) je povezan s sv. Ildefonzom, škofom iz Toleda, ki tudi goduje na današnji dan. Legenda pravi, da je sv. Ildefonz z velikim veseljem obhajal praznik Marijinega veselega pričakovanja 18. decembra. V zadnjih letih svojega življenja je nadškof v procesiji stopil v stolnico 17. decembra zvečer, da pred praznikom z duhovniki opravi slovesne jutranjice. Stolnico je napolnila nebeška svetloba, na škofovem sedežu pa so zagledali Marijo, obdano z angeli in svetniki. Marija je ljubeznivo povabila Ildefonza, naj se približa. Ko se je sklonil pred njo, je pohvalila njegovo zvesto službo in mu na ramena nadela nov plašč, ki naj ga nosi naslednjega dne ob njenem prazniku. Ta prizor je naslikalo več slavnih slikarjev (Rubens, Velasquez). Ildefonza najpogosteje upodabljajo s knjigo v roki in ob pisanju, ko mu narekuje Marija.

Vir: Pridi.com, Ognjišče

C. R.