Evropski parlament (foto: Ash Cow / Wikipedia)
Evropski parlament je letos prvič v svoji zgodovini dovolil postavitev jaslic na svojem sedežu v Bruslju. Doslej so namreč uradniki te evropske ustanove menili, da je to »potencialno žaljivo«, poroča spletna Družina. 

Zanje se je zavzela španska evroposlanka Isabel Benjumea. Ko je bila Benjumea leta 2019 izvoljena, si je že prvo leto svojega mandata prizadevala pripraviti temelje, da bi parlament v dar prejel jaslice, ki bi bile razstavljene v adventno-božičnem času. Vendar se je morala najprej spopasti z birokracijo. V prvo ni bila uspešna, naslednje leto pa se je bolje pripravila. Vendar so ji iz urada predsednika parlamenta najprej sporočili, da jaslic ni mogoče postaviti, ker so »potencialno žaljive« za nevernike. »Vse skupaj je postalo nekakšna križarska vojna, saj se mi je zdelo nesprejemljivo, da do skrajnosti ne upoštevamo krščanskih korenin Evrope,« je poslanka pojasnila v pogovoru za španske medije.

Aktualna predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je projekt podprla, čeprav so bile jaslice odobrene le kot “posebna razstava”. Omenjene jaslice so iz španske pokrajine Murcie, območja na jugovzhodu Španije z veličastnim izročilom jasličarstva in izdelovanja verskih podob. Izdelali so jih mojstri iz delavnice Jesusa Griñána.

Evropska unija ima sicer že precej časa težave s svojimi krščanskimi koreninami, saj jih želi zaradi politične korektnosti in ugajanja levičarstvu zatajiti.

C. R.