Marko Ivan Rupnik (foto: Center Aletti / Youtube / posnetek zaslona)

V zadnjem času je mogoče zaznati nekaj zatišja glede primera patra Marka Ivana Rupnika. Vendar pa smo bili v uredništvu obveščeni, da je generalni minister jezuitskega reda p. Arturo Sosa v zadnjem času spregovoril za nekatere medije in odgovarjal tudi na vprašanja glede patra Marka Ivana Rupnika.

Sedmega decembra je dvema verskima medijema na Portugalskem po poročanju agencije Associated Press dejal: »Vsak takšen primer je zelo boleč, vendar ničesar nismo skrivali.« To so prvi javni komentarji iz jezuitskih vrst glede obtožb na račun patra Marka Ivana Rupnika.

»Najprej moram reči, da je za Družbo Jezusovo vsak tak primer zelo boleč. Kot drugo: ni nam treba objaviti vsakega primera. Ena od stvari, do katere imamo kot ljudje pravico, je določena zasebnost: dajati je treba javne izjave, ko gre za javne stvari, če pa to niso, to ne pomeni prikrivanja. Ničesar nismo skrivali. V tem primeru se mi zdi pomembno poudariti nekaj stvari. Najprej to, da ni vpletenih mladoletnikov. Z drugimi besedami, ti primeri se tičejo odnosov med odraslimi. Drugič, pritožbe nismo prejeli neposredno. Od Kongregacije za nauk vere smo takrat prejeli zahtevo za preiskavo, ker so prejeli ovadbo. Prav zato, da tega ne bi skrivali in da bi to naredili čim bolj transparentno, smo poiskali preiskovalce, ki niso bili iz Družbe Jezusove. Nato smo poročilo predali kongregaciji, ki je zahtevala to predhodno preiskavo. Predhodna preiskava ni postopek, ki se konča z obsodbo, je pa začetni vpogled v primer. Dolgo smo čakali, preden smo iz kongregacije prejeli novico, da je preučila primer in preiskavo,« je dejal p. Sosa. Preiskava pa naj bi zajemala dogajanje pred 30 leti, kar pomeni, da so dejanja kanonično zastarala.

Vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa (foto: Youtube / posnetek zaslona)

»Od trenutka, ko smo prejeli zahtevo za to preiskavo – nismo prejeli pritožbe – smo takoj ukrepali, v sorazmerju z dejstvi. P. Marku Rupniku je bilo prepovedano spovedovanje, vodenje duhovnih vaj, osebno duhovno vodenje in dajanje javnih izjav, poučevanje ali kakršna koli podobna dejavnost, ki bi jo moral odobriti krajevni predstojnik. To je bilo storjeno ves ta čas, potem ko smo prejeli obvestilo kongregacije, da so dejstva tega primera zastarala. Ukrepe smo ohranili, ker se želimo poglobiti v zadevo, da vidimo, kako lahko pomagamo vsem vpletenim,« pojasnjuje generalni superior. Glede na to, da žrtve domnevnih Rupnikovih dejanj niso omenjene, pa je dejal, da je treba o tem vprašati žrtve, saj ne more govoriti v imenu nekoga, ki to ne želi. Vodenje Centra Aletti pa je pater Rupnik že leta 2020 prepustil naslednikom, saj se je želel bolj posvetiti umetnosti. Ostaja pa v ekipi omenjene ustanove. Zato njegov umik z vrha omenjene ustanove ni povezan z ukrepi, saj je bilo to storjeno že prej.

»Njegov umik ni načrtovan, vendar mu tega ne bi bilo treba storiti. Ni v zaporu in noben ukrep direktno ne posega v njegovo umetniško delo. Ima pa zelo pomembne umetniške zadolžitve. Lahko sicer mašuje, prepovedano pa mu je vodenje duhovnih vaj ali spovedovanje. To so ukrepi, sprejeti s sedaj ugotovljenimi dejstvi,« pojasnjuje vrhovni predstojnik jezuitskega reda. Zaradi narave dela je torej p. Rupnik še vedno tako v akciji kot ostali v ekipi. Vseh ukrepov, ki so mu bili doslej naloženi, pa se drži.

Kot še poudarja p. Sosa, je potrebno odpuščati, kar sicer kristjani molimo vsak dan v molitvi očenaš. Vemo, da je obnašanje mnogih vernikov nesprejemljivo in grešno, poudarja. »Kaj naj človek naredi? Človek išče pot, po kateri bi moral biti greh odpuščen. Lahko uporabite vse civilne zakone, ki so potrebni, uporabite lahko vse kanonske zakone, toda na koncu si želimo od ljudi – žrtev in storilcev –, da drug drugemu odpuščajo,« omenjeni primer komentira p. Arturo Sosa.

C. R.