Dejan Škvarč (foto: Polona Avanzo)

Pred enim največjih krščanskih praznikov – Božičem smo v svojo družbo povabili zanimivega sogovorca, predsednika Krščanskega foruma Slovenske demokratske stranke Dejana Škvarča, ki je doma iz Vipavske doline.

Dejan Škvarč je po poklicu diplomirani fizioterapevt. Zaposlen je na Zavodu za otroke z nevrološkimi motnjami Cirius v Vipavi. Je družbenopolitično aktiven. Je član Odbora 2014, član Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in od leta 2016 član SDS. Bil je vodja kampanje od vrat do vrat za Severno Primorsko, v kampanji za državnozborske volitve 2018 in evropske volitve 2019. Je občinski svetnik SDS občine Ajdovščina v mandatu 2018–2022, predsednik Krščanskega foruma SDS, dobitnik bronastega znaka SDS, vodja okrajnega volilnega štaba v 11. volilnem okraju 2. volilne enote za prihajajoče državnozborske volitve. Letos je bil imenovan za sodnika porotnika novogoriškega okrožnega sodišča. Aktivno je vpet v domačo Župnijo svetega Jurija v Šturjah (Ajdovščina). Je oče 10-letnega sina Davida.

DEMOKRACIJA: Morda za začetek najinega pogovora v tem predbožičnem času, polnem različnih pričakovanj in novega upanja; poznamo vas kot pozitivno osebo, ki vedno pove, kaj misli. Imate zaradi tega večkrat težave?

Škvarč: Ko človek vstopi v zrelo odraslo obdobje, drugače gleda na težave in izrečene besede kot v najstniškem obdobju. Izkušnje z ljudmi ti hitro povedo, da bo človek vedno imel nasprotnike kot tudi podpornike. Na to smo obsojeni. In prav je tako. Ljudje smo različni in osebno veliko dam na svobodo govora in dejanj. Kaj pa je pri tem pomembno? Naš odziv! Na voljo imamo dva mehanizma: da nas izrečene besede drugih potolčejo ali pa da na kritiko gledamo v realni luči pluralnosti mnenj. Če kaj, mi je politika dala trdo kožo glede tega. Seveda sem pri tem imel učitelje, ki so me vodili na pravo pot, od mojega pokojnega nonota Janeza do nedavno odkritega Anthonyja de Mella, ki sta me utrdila v prepričanju, da imamo ljudje največkrat težave sami s seboj, in ker jih v svoji notranjosti zaradi najrazličnejših navezanosti ne znamo predelati, izbruhnejo na površje kot konflikt z drugim ali s samim sabo. Modrost je najti prave načine reševanja težav. Najprej mora biti človek pripravljen težavo sploh reševati. Težave so bile, so in bojo. Nekatere so tudi nerešljive. Kakšno moramo preprosto vreči čez rame in se nasmejati Življenju.

DEMOKRACIJA:  Prihajate iz primorske 2. volilne enote in 11. volilnega okraja, kjer kandidira tudi poslanka SDS Eva Irgl. Kako sodelujeta?

Škvarč: Tako je, prihajam iz 2. volilne enote in 11. volilnega okraja, ki obsega občini Ajdovščina in Vipava. Burja, trte, srčni ljudje so tukaj doma. Evo sem prvikrat osebno srečal v državnem zboru leta 2016, ko je bila seja o medijski pluralnosti, na katero smo bili povabljeni tudi predstavniki civilnega življenja. Takoj sva se ujela in že kmalu začela sodelovati v kampanji od vrat do vrat za državnozborske volitve 2018, kasneje še za lokalne in evropske volitve. Tako sva z Evo spletla lep odnos, ki temelji na medsebojnem spoštovanju. Karkoli sem se z Evo dogovoril, je držalo in je bilo realizirano. Vesel sem bil, ko me je letos vprašala in povabila, da bi kot vodja okrajnega volilnega štaba vodil njeno kampanjo za prihodnje državnozborske volitve aprila 2022. Sedaj sva že začela s kampanjo! Eva je znan obraz naše doline, kot poslanka je znana po svojem nežaljivem tonu, tudi ko se z nasprotniki ne strinja, ohranja dostojanstvo. Zato verjamem v njen in naš uspeh na prihajajočih volitvah. Predvsem kampanja od vrat do vrat mi zelo leži in je zame ena najpomembnejših. Gre za osebni stik z volivci. Kdor je to že delal, ve o čem govorim. Trdo in večkrat utrujajoče delo, ki pa na koncu prinaša sadove. Se že veselim. Bo cel žur!

DEMOKRACIJA:  Kaj za vas pomeni Slovenska demokratska stranka?

Škvarč: Pomeni delo za Slovenijo s srčnimi ljudmi, ki jih povezujejo vrednote krščanstva, ki so vtkane v svetovne človeške vrednote, to pa so hkrati pravice in dolžnosti: poštenje, resnicoljubnost, delo za mir, gospodarski napredek, primeren odnos do narave in stvarstva, skrb za šibkejše, grajenje sposobnega posameznika in organizacij. Družijo nas vrednote, da poiščemo v lastnem okolju sposobne ljudi in da ti zasedajo ključna razvojna mesta. Naše vrednote niso, da nekdo dobi zaposlitev le zato, ker je član te ali one stranke, ampak da si to s svojo sposobnostjo, pridnostjo in srčnostjo zasluži na prepihu enakovrednih meril, kjer ima vsak človek približno podobne možnosti, da pride tja, kjer mu je mesto. SDS je stranka, ki je dokazala in dokazuje, da je sposobna voditi Slovenijo v dobro vseh njenih državljanov.

DEMOKRACIJA:  Ste predsednik Krščanskega forma SDS. Kako danes na verujoče gleda slovenska družba oziroma del te družbe?

Škvarč: Slovenska družba je žal še vedno pod vplivom dogajanj iz druge svetovne vojne, komunistične revolucije in socialističnega gledanja na družbo, posameznika in vero. Prihajam iz Župnije svetega Jurija v Šturjah (Ajdovščina), kjer imamo rojaka duhovnika Filipa Terčelja, mučenca in kandidata za svetnika, ki je za svoj pogumni boj proti fašizmu in za slovenstvo po koncu vojne od novih »osvoboditeljev« komunistov prejel »za nagrado« svinčeno kroglo v telo. Tipično komunistično!

Že kot otrok sem nehote zaznal svojo »drugorazrednost« pri mnenjskih vodjih, po medijih, v šolskem sistemu, saj se je na vernike vedno gledalo z neprijetno distanco. Türkova izjava o drugorazrednosti je stanje tega duha lepo povzela. Moja otroška opažanja tega so mimo. Zdaj gledam drugače. V bistvu sploh ni zares pomembno, kako gledajo drugi na nas. Važen je naš odziv, kako mi kot verniki živimo, kako se borimo proti svojim slabostim in grehom. In to skušamo ohranjati tudi v Krščanskem forumu SDS.

DEMOKRACIJA:  Člani Krščanskega foruma SDS so pomemben člen stranke. Je vera po vašem mnenju pomembna tudi pri delu v stranki?

Škvarč: Vera je zame pomembna pri vsakem delu. V Njem se gibljemo, živimo in smo. Zame je vera neločljivo povezana z materialnim svetom, z znanostjo, s stroko. Vera težko razloži fizikalne in kemične procese, to ni niti njen namen. Znanost pa ima meje, od koder sama z razumom ne zmore naprej. Oboje skupaj pa tvori preplet razumevanja sebe, sočloveka in celotnega Stvarstva.

DEMOKRACIJA:  Kakšno je vaše mnenje o slovenski politiki in delu slovenske vlade?

Škvarč: V slovenski politiki je po dolgoletni levičarski hegemoniji pri njih opazen koncept tako imenovane negativne selekcije. Vsi sposobni in dobri kadri so odšli ali se jih otepajo, nočejo z njimi sodelovati. Ljudje so spoznali njihove »kvalitete«.  To je lepo vidno v vodilnih politikih tranzicijske levice.

Seveda je lahko zmagati na volitvah, če ti mediji umetno držijo podporo, težko je pa potem uspešno vladati. Enostavno se po naravnih zakonih potem zgodijo »puške v koruzi« in razpad sistema. Tukaj vlada pod vodstvom Janeza Janše z izkušnjami iz prejšnjih mandatov pametno gradi Slovenijo. Pri tem me naša vlada spominja na lokomotivo, ki dnevno dobiva polena na tračnice, a se na to preprosto ne ozira in gre varno dalje v dobro vseh nas. Visoka gospodarska rast, rekordno nizka brezposelnost, infrastruktura, ki se gradi, sredstva EU, digitalna preobrazba so dejstva, ki govorijo sama po sebi. Zato že sedaj vse vabim na volitve 24. aprila 2022, da odločno podpremo zdajšnjo vlado za še vsaj en mandat! Ne ostanimo doma!

DEMOKRACIJA:  Se spominjate provokacije izpred dveh let, ko je takratni državni sekretar Jernej Štromajer ljudi, ki praznujejo Božič, označil za umazane živali. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Škvarč: Bil sem takrat na protestih v Ljubljani na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade zoper to provokacijo. Sem podpornik mirnih, a glasnih protestov, seveda če so pravilno in zakonito prijavljeni z imenom in priimkom organizatorja. Ljudje, ki v globini ne spoštujejo sočloveka, se prej ali slej pokažejo in jih življenje samo »ovrednoti«. Zgodovina nas uči, da se moraš kdaj pa kdaj tudi upreti in reči glasno: Bilo je dovolj! Verni smo enakovredni, z enakimi dolžnostmi in pravicami, kot vsi drugi državljani Slovenije. Na tem kulturnem shodu je bil nepozaben večer, poln slovenskih zastav, ponosa in množice srčnih ljudi. Nora energija. In ste opazili? Kmalu po tem, manj kot dva tedna po tem protestu je levičarska vlada razpadla. Karma? Naključje? Naravni zakoni, pravim.

DEMOKRACIJA:  Kaj vam pomeni Božič?
Škvarč: Božič mi v prvi vrsti pomeni rojstvo Jezusa Kristusa kot našega Odrešenika. To je bistvo in smisel vsega. Da se z našo smrtjo nič ne konča, ampak se Življenje šele začne. Vemo, kaj je v igri? Da se je »Programer«, »Načrtovalec«, »Arhitekt« vesolja spustil k nam za naše Odrešenje in novo Življenje. To je res vesela novica. Vse drugo, od naših problemov, politike do uspehov in neuspehov, se zdi ob tem tako majhno, neznatno. Večkrat se pošalim, da čez sto let ne bomo mogli več narediti kaj dobrega, ker nas v bistvu ne bo več tukaj, vsaj ne v takšni obliki. Božič mi pomeni dodatno spodbudo za naša dobra dela v vsej svetlobi, ki naj odžene temo. Ne dopustimo, da nam kdorkoli zmanjša pomen Božiča, kot so to želeli komunisti od leta 1953 naprej. Lahko »ukineš« praznik na koledarju, a pravi Božič za vedno ostane v srcu tistih, ki ga praznujejo.

DEMOKRACIJA: Kako Božič praznujete v vaši družini?

Škvarč: Na Božič me vedno spominja nabiranje mahu za jaslice. To je opravilo, ki sva ga na skrivni lokaciji na planoti Gora vedno opravljale z nonotom. Od tam prihajajo moje korenine in tja v okolico Kovka nad Ajdovščino se v duhu vedno vračam. Sedaj to lepo tradicijo ohranjam skupaj s sinom Davidom in bratranci. Poseben čar mi še vedno predstavlja postavljanje in krašenje smreke in jaslic. Na Božič me spominja vonj kadila posušene velikonočne oljke na žerjavici, s katerim z nono vedno pokadiva in blagosloviva stanovanjske prostore na Sveti večer. Družinska molitev. Mamina večerja. Božična glasba. In odhod k polnočnici. Lep je Božič. Lep Božič!

DEMOKRACIJA:  In še za konec. Kakšno je vaše voščilo  in sporočilo Slovenkam in Slovencem?

Škvarč: Vsem Slovenkam in Slovencem voščim blagoslovljene in v srcu mirne božične praznike. Spoštovanje rojeva spoštovanje ob upoštevanju 10 Božjih zapovedi. Vztrajanje v dobrem pa naj vse ljudi povezuje tudi v prihajajočem letu 2022! Ni popuščanja! Bog živi Slovenijo!

Mitja Grmovšek 

Opomba: Intervju je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji Demokracije.