foto: Polona Avanzo

»Žive jaslice, ki bodo po enoletnem premoru znova navduševale med 25. in 30. decembrom, niso še nikoli doslej bile tako zelo pričakovane kot prav letos. Doživljanje svetopisemske zgodbe, njenega sporočila o upanju in veličastne Postojnske jame pa še nikoli tako intenzivno in čuteče,« so prepričani v podjetju Postojnska jama, ki že 31 let pripravlja in ustvarja žive jaslice v jami.

»Božična zgodba je pravi obliž po izjemno težkih časih, ne le za turizem, temveč za vse. Ljudje iščejo lepoto. In lepota zdravi!« je včeraj odzive gostov ob premierni uprizoritvi Živih jaslic v Postojnski jami na kratko povzel predsednik upravnega odbora podjetja Postojnska jama Marjan Batagelj.

Svečan ogled Postojnske jame z živimi jaslicami soustvarja blizu 100 sodelujočih, med njimi tri vrhunske vokalistke: Maja Keuc – Amaya, Severa Gjurin in Urška Kastelic, številni lokalni igralci in podporna ekipa z vodjo prireditve in režiserjem. Poseben ogled traja 90 minut, vključuje pa vožnjo z najbolj priljubljenim jamskim vlakcem, ogled celotnega klasičnega dela Postojnske jame in glasbeno-gledališke predstave s 16 svetopisemskimi prizori.

Žive jaslice v Postojnski jami so družinsko doživetje

»Božična pravljica je družinsko doživetje, ki nas ponovno poveže v skupnost in nas navdihuje s kreativno močjo narave. Podzemni svet Postojnske jame smo zato preobrazili v svetišče, odeto v barvito svetlobo gotskih vitražev,« razlaga režiser Janez Serpentes. »Nadnaravna svetloba angelov na prav poseben način razsvetljuje čudovite in skrivnostne jamske oblike. Naravna katedrala nam v teh težkih časih nudi zavetje, mir in ravnovesje.«
V podjetju menijo, da nas je prav pandemija naučila, da je tisto, kar zares šteje, skupni čas in doživetja. »Živih jaslic v Postojnski jami nam ne bo uničilo niti slabo vreme niti nizke temperature, saj je v jami vedno prijetnih 1o stopinj Celzija. Za ogled vseh atrakcij v parku pa lahko koristite tudi BON21,« še dodajajo.

Več si lahko preberete in fotogalerijo ogledate TUKAJ.

Lea Kalc Furlanič