foto: Vatican News

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v praznični pridigi ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril, da življenja in prihodnosti ne moremo graditi na nasprotovanju vsem in vsemu. Prihodnost je v sposobnosti združiti moči in znanje v prizadevanju za skupno dobro, v prizadevanju za državo Slovenijo in njene ljudi, je dejal.

Zore je v pridigi na maši za domovino dejal, da vstopamo v četrto desetletje naše samostojnosti in neodvisnosti. “Čas, ki je za nami, je tudi čas hudih preizkušenj. Največja je nedvomno epidemija covida-19, ki je preverila našo medsebojno solidarnost, pripravljenost upoštevati drug drugega, sposobnost poskrbeti za najbolj ranljive,” je povedal.

 

Meni, da smo v času epidemije lahko preverjali svojo človeško zrelost. “To je bil čas, ko smo slišali veliko besed o varovanju človekovih pravic, a žal se je zdelo, da so nekateri pozabili, da je treba najprej varovati človeka in njegovo življenje,” je dejal Zore. Spomnil je, da smo bili v istem času priče izredni požrtvovalnosti tolikih, ki so do roba svojih moči delali za sočloveka.

“Saj država niso najprej naravne lepote in zgodovinska dejstva, tudi ne geografske meje in mednarodne pogodbe, ampak so država najprej ljudje,” je povedal Zore. Zato je po njegovem mnenju vsak, ki je v tem času skrbel za življenje in zdravje naših ljudi, v odličnem pomenu skrbel za državo. Kdor pa je sebično ostajal obrnjen k sebi, obrnjen vase, ta je državi škodil.

Zore se je ob prazniku najprej zahvalil Bogu, nato pa vsem, ki so pred tridesetimi leti na poseben način sprejeli in prevzeli odgovornost za uresničitev pričakovanj in izpolnitev zavez, ki so jim jih dali prebivalci Slovenije.

Seveda je res, da osamosvojitve nekega naroda in ustanovitve neke države ni mogoče izpeljati brez večinskega sodelovanja njenih prebivalcev, je dejal Zore. Po drugi strani pa je enako res, da narod potrebuje ljudi, ki imajo vizijo in sposobnosti, da lahko energijo naroda vodijo v izpolnitev pričakovanj.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo obeležili v nedeljo, je Zore čestital državljanom in dejal, da bomo morali “zavihati rokave, da bomo z Božjo pomočjo in s svojim prizadevanjem poskrbeli za zdravje in srečo. In zavihati bomo morali rokave, da bomo skrbeli za pravico, pravičnost in demokratičnost v naši državi”.

Med pridigo se je tudi opravičil vsem, ki so želeli biti navzoči, pa so niso mogli biti, še posebej poslancem. Sveto mašo so namreč prestavili in je potekala tik pred, oziroma še med slavnostno sejo državnega zbora.

STA