foto: Anja Deželak /stična.net

Na jubilejni 40. Stični mladih, ki se je odvila v cistercijanskem samostanu Stična, se je zbralo nekaj več kot 2200 mladih.

Geslo letošnjega srečanja, ki je potekalo ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja
okužb s koronavirusom, se je glasilo “Utrdi moje korake” (prim. Ps 40,3). Z vsebino so
ustvarjalci nagovarjali predvsem strah in negotovost, ki ju mladi v tem času doživljajo, tako
zaradi posledic širjenja koronavirusa kot tudi zaradi pritiskov, ki jih kot kristjani čutijo v
današnji družbi.

V uvodnem delu srečanja je zbrane pozdravil in nagovoril predsednik Republike Slovenije
Borut Pahor, ki je ob 40-letnici festivala vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije Stični mladih za dolgoletno dragoceno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote
prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti. Zahvalo je v imenu Stične mladih sprejela koordinatorka letošnjega srečanja Klara Rogina, ki je ob tem dejala: “Stična mladih že od leta 1981 spremlja mlade in nas utrjuje v hoji za Kristusom. Ponosni smo, da lahko nadaljujemo to 40-letno tradicijo. Hvala vsem, ki ste v teh 40 letih pripomogli k duhovni rasti mladih. Naj bo Stična mladih iskra, ki se bo razplamtela v ogenj in te gnala, da ta ogenj prinašaš drugim.”

Zbrane je nagovoril tudi apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Antoine Joseph Speich in jih
pozdravil v imenu papeža Frančiška. Zatem je nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl v svojem nagovoru vsem zaželel lepo in doživeto Stično. Župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad pa je Stični mladih ob njeni 40-letnici podelil spominski kovanec Prijetno domače.
Organizatorji festivala so pripravili pester program, ki se je po uvodnem delu nadaljeval s sveto mašo, ki jo je daroval mariborski nadškof Cvikl. Nadškof je v pridigi dejal, da je Stična mladih že od samega začetka kraj navezovanja novih prijateljstev in kraj srečevanja z Bogom po zakramentu sprave, po molitvi, predvsem pa pri sveti maši. “… Tu se Cerkev na Slovenskem predstavi kot mlada, polna idej in izzivov za jutri. Hvala vam, mladi, za to podobo Cerkve, ki vliva upanje in zaupanje v jutri,” je še dodal nadškof Cvikl.

V popoldanskem času so se odvile številne delavnice, potekal pa je tudi športni turnir. Tekom dneva so imeli udeleženci priložnost za adoracijo, sveto spoved in druženje. Festival se je zaključil z večernim slavilnim koncertom, na katerem so za nepozabno vzdušje poskrbeli skupina Svetnik, Abend in Stična bend z zborom in orkestrom.

40. Stična mladih je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in Slovenske škofovske konference.

Pri Katoliški mladini, pod okriljem katere poteka festival Stična mladih, se iskreno zahvaljujejo vsem udeležencem in sodelujočim pri izvedbi dogodka.

40. Stično mladih so podprli: Slovenska škofovska konferenca, Nadškofija Ljubljana, Občina
Ivančna Gorica, PGD Stična, Javni zavod za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna
Gorica, Cistercijanska opatija Stična, Stiški opat, Radio Ognjišče, Družina, Aleteia Slovenija,
Najst, Media Bus, Linea Media, Zavod sv. Stanislava, Akustika Pirman, Zalteh, Event
lightning, Sir-Pak, Moje-lece.si, Ljubljanske mlekarne, Cvetličarna Omers, Župnija
Radovljica, Slaščičarna Klemen, Glasbena šola Logatec, Mobil Plac, Prevozi in turizem Pavel
Pečelin, Valina varovanje in Aplica, računalniške storitve.

Pahorjeva zahvala organizatorjem (foto: Anja Deželak)
Večerni koncert (foto: Matic Dolenc)

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

C. R.