Fotografija je simbolična. (foto: Pixabay)

Osrednje bogoslužje velike noči v Evangeličanski cerkvi je danes potekalo v Moravskih Toplicah. Vodil ga je evangeličanski duhovnik Primož Kumin, ki je opozoril na pasti sodobnega prepričanja, da živimo v popolnem svetu. Svet po njegovi oceni še zdaleč ni tak, zato si moramo vsi prizadevati, da prevzamemo del odgovornosti za lepši jutri.

V svoji pridigi je Kumin opozoril, da so Rimljani pred več kot 2000 leti križali Jezusa, čeprav je bil nedolžen, kar nam kaže resnico o svetu, v katerem živimo. “Čeprav se nam zdi, da nam ta svet, ki smo ga ljudje ustvarili, ponuja najboljše kar lahko, pa je kljub temu poln krivice, nepoštenosti,” je dejal. V tak svet po njegovih besedah vstopa sam Božji sin, “ki nam s svojim življenjem, učenjem in smrtjo pokaže, da vse le ni tako popolno in nam hkrati ponudi alternativo”. “Takšen svet, ki je poln miru, upanja in pravičnosti,” je dejal.

Ker smo ljudje zadovoljni s svojimi življenji, smo po Kuminovi oceni v neprestani nevarnosti, “da ne spoznamo, da ne živimo v resnici, temveč v laži”. “Okoli nas se dogaja marsikaj lepega pa tudi hudega. V primeru slednjega nam je ljudem najlažje, da se obrnemo stran. Ko po poročilih spremljamo vojno, potrese nam je lažje preklopiti kanal, lažje je obrniti stran v časopisu, lažje je oditi od težav in si povedati, da ti ljudje nimajo nič z mano. Zato pa nas Jezusov križ vedno znova kliče k streznitvi, budnosti ter dejavnosti,” je pozval.

Prvi korak k boljšemu jutri po njegovih besedah je, da vidimo ljudi okoli sebe: “Da si ne zatiskamo oči pred trpljenjem drugih, da si dovolimo da nas prizadene trpljenje teh ljudi. Občutiti moramo sram, ko uničujemo našo zemljo, živalsko kraljestvo. Šele, ko spoznamo, da naš svet ni popoln, smo vzpodbujeni, da to spremenimo. Spremenimo se lahko na način, da se žrtvujemo, smo solidarni s trpečimi, lačnimi, zasužnjenimi, ponižanimi, bolnimi ter ostalimi, ki jih zaradi njihovih hib odrivamo na rob naše družbe. Merilo za krščansko življenje mora biti naša človečnost. Vsi si moramo prizadevati, da bomo prevzeli del odgovornosti za lepši jutri tega sveta.”

Izrazil je željo, “naj nam bo dana moč, da se nikoli ne bi odvrnili od križa in Jezusa, ki je sam zase povedal, da je pot, resnica in življenje”. “Pot ni neka cesta, ampak oseba, ki ji je potrebno slediti, resnica ni nek pojem, temveč človek, s katerim je treba biti in življenje ni neko biološko dejstvo, temveč ljubezen, ki jo je treba deliti in živeti,” je še pozval.

STA