Tudi v letošnjem adventu Katoliška mladina med 28. novembrom in 23. decembrom 2022 vsako jutro ob 6.30 organizira obhajanje zornic v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru.

Zornice (latinsko missa rorate) so zgodnje adventne maše, ki so včasih zgodaj zjutraj potekale predvsem na podeželju. Obhajajo se v temi, še pred zoro, ponekod za razsvetljavo uporabljajo samo sveče. Simbolika te maše je izjemen izraz adventnega časa.

Točen izvor zornic ostaja neznan, najverjetneje pa je povezan s starodavnim praznovanjem praznika Marijinega oznanjena v decembru.   Zgodnjim adventnim mašam poseben čar dajejo sveče, vsak obiskovalec maše namreč prejme svečo, ki gori tekom celotnega bogoslužja, kar ustvarja močan občutek skupnosti. Ker se zornice obhajajo pred zoro, je na začetku svete maše še temno, proti koncu liturgije pa v cerkev posijejo prvi sončni žarki.   Hrepenenje po Božji navzočnosti ter močni simboli, kot so sveče in kadilo, so verjetno razlog, da zornice postajajo vse bolj priljubljene, posebej na Poljskem, Češkem, Hrvaškem, v Nemčiji in Avstriji.

Utrinke iz lanskoletnega obhajanja zornic, si lahko ogledate na spletni strani Katoliške mladine.

Katoliška mladina