foto: Wikipedia

Čeprav se na molitev rožnega venca spomnimo predvsem oktobra, pa je ta molitev najbolj preprosta, premišljevalna in tudi vedno aktualna. 

To molitev je namreč Marija tudi v vseh prikazovanjih zadnjih 200 let vedno priporočala. Ne samo zato, ker so po njeni zaslugi naši predniki zmagovali nad veliko močnejšimi zavojevalci, denimo v znanih bitkah nad Turki, kot je bila pomorska bitka pri Lepantu, pa pri Dunaju in drugod. Pač pa tudi zato, ker je rožni venec premišljevalna molitev, ki po besedah papeža sv. Janeza Pavla II. lepo povzema celoten evangelij. Ob molitvi rožnega venca namreč molimo molitev, ki nas jo je naučil sam Jezus (očenaš), nato pa v sami desetki besede iz Svetega pisma, ki sta jih izrekla nadangel Gabrijel in Elizabeta. In seveda ob tem premišljujemo skrivnosti, ki se tičejo Jezusovega rojstva, javnega delovanja, trpljenja, smrti in vstajenja. Molitev rožnega venca je prav zaradi te svoje preprostosti primerna za vsakogar in nas lahko, če jo molimo s srcem, kot nam Marija naroča v sporočilih iz Medžugorja, lahko globoko oblikuje. Je molitev, ki predstavlja mnogo udarcev za hudega duha in deluje osvobodilno ter zdravilno.

Zakaj je Marija kraljica presvetega rožnega venca? Kot je znano, v našem krščanskem duhovnem življenju Marija ni končni cilj. Marija je tista, ki nas vodi k Jezusu. Zato nas želi sv. Ludvik Grinjon Montfortski spodbuditi k temu, da bi bilo naše duhovno življenje v duhu posvetitve Jezusu po Mariji. Že omenjeni sv. Janez Pavel II. je to v svojem življenju upošteval, saj si je za geslo vzel samo dve besedi “Ves tvoj” (Totus Tuus). Predajal se je Mariji zato, da bi se čim bolj približal Jezusu. Zato lahko rečemo, da je hoditi z Marijo najhitrejša in najbolj zanesljiva pot do nebes.

Morda je danes problem rožnega venca v tem, da je ne znamo dovolj prepričljivo predstaviti mladim generacijam, ki v tem vidi samo nekakšne “oraklje” in “molilne mlinčke”. In marsikdaj je res videti tako. Lepota molitvena rožnega venca je velikokrat prekrita s plastjo prahu, ki ga je treba odpihniti in obrisati. Rožni venec, če ga molimo s srcem, je veliko bogastvo in prinaša številne milosti v svetu, ki je oddaljen od Boga. Ne vrača nas v preteklost, pač pa zagotavlja bolj mirno in blagoslovljeno prihodnost. Zato ne bomo po nepotrebnem žalovali za časi, ko smo morda množično molili rožni venec, pač pa se bomo najprej sami odločali zanj ter molili po Marijinih namenih, v zameno pa Mariji prinašali naše namene, naj jih Ona, ki je rodila Odrešenika, izroči Presveti Trojici.

Marija, kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!