foto: Pixabay

»Za Bogom najrajši Marijo častim,« pravi stara slovenska ljudska krščanska pesem. Kar težko si predstavljamo katoliško vero brez Marije. Posvečene so ji številne cerkve, mnoge od njih privabljajo veliko število romarjev. Številni prazniki in godovi v liturgičnem letu se nanašajo prav na Marijo, prav tako tudi mnoge ljudske pobožnosti, od obhajanja prvih sobot pa vse do šmarnic.

Molitev rožnega venca, zagotovo najbolj preprosta, za mnoge tudi dolgočasna, a vendar zelo plodna, dejansko izpostavlja razmišljanje o Marijinem ter Jezusovem življenju. Da se je Beseda, po kateri je bilo vse ustvarjeno, lahko učlovečila v Jezusu Kristusu, si je Bog Oče izbral ženo, ki jo omenja že v protoevangeliju, ko spregovori kači (prim. 1Mz 3,15). »Ko pa je nastopila polnost časa, je Bog poslal svojega Sina, rojenega iz žene, rojenega pod postavo, da bi odkupil tiste, ki so bili pod postavo, da bi mi prejeli posinovljenje.« (Gal 4,4-5). Marija je torej del odrešenjskega načrta, Bog si jo je namreč izvolil za svojo služabnico. Številni preroki so napovedovali, da bo »mladenka rodila sina, ki se bo imenoval Emanuel« (Iz 7,14), da bo porodnica rodila (prim Mih 5,2). Da je Bog lahko postal človek, si je izvolil človeško bitje, mlado in preprosto nazareško dekle, ki jo je vnaprej obvaroval izvirnega greha. V njej si je pripravil prostor, da je postal človek. S tem pa se vloga Device Marije ni izčrpala – ves čas od Jezusovega rojstva do svojega odhoda v nebesa ostaja aktivno soudeležena v dogajanju in v odrešenjski zgodovini.

Da bi njeno vlogo lažje razumeli in pridobili nek enoten pogled na Marijino življenje, kakor ga omenjata Sveto pismo ter izročilo, smo pripravili razmišljanja o Mariji v 31 delih, toliko dni ima namreč mesec maj. Lahko se to uporablja kot šmarnično branje, lahko tudi kot duhovno čtivo, ki nas bo na preprost način uvajalo k razmišljanju. Tudi molitev rožnega venca je premišljevalna molitev. Velikokrat ne vemo, kakšen odnos bi zavzeli do Marije in kakšno vlogo naj bi imela v našem duhovnem življenju. A če poznamo njeno vlogo in jo razumemo, potem veliko bolje razumemo Jezusa. Ne pravi zaman sv. Ludvik Grignon Montfortski, da je mogoče priti »po Mariji k Jezusu«. In sledenje njenim stopinjam nas najbolj zanesljivo pripelje v tesnejši odnos z Jezusom. Če sledimo Mariji, ne bomo zgrešili poti. Vabljeni torej k branju in premišljevanju.

Prvo šmarnično premišljevanje bomo objavili v soboto, 1. maja, v jutranjih urah, od tedaj pa do vključno 31. maja boste lahko vsak dan prebirali razmišljanja z naslovom “Po Marijinih stopinjah”.

G. B.