foto: Pixabay

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Strmim v televizijski ekran. In se sprašujem, kako je mogoče, da se absurdni in strahotni prizori, ki smo jih gledali pred tridesetimi leti, ko se je dogajalo strahotno uničevanje Vukovarja in Sarajeva, ponavljajo tudi v 21. stoletju. V številne države srednje Evrope prihaja na stotisoče beguncev. Mnogi ostajajo ujeti v obkoljenih mestih, grozi jim, da jih bo sovražna vojska izstradala. Znova se napoveduje zloglasni holodomor. Še sredi februarja so ti ljudje živeli kolikor toliko normalno življenje. Mnogi svojo domovino branijo z vojaško silo v neenakem boju. Ukrajina po stoletju izkušnje s stalinizmom ponovno joče.

Gospod, ti si potil krvavi pot, ko si v duhu videl svoje trpljenje naslednji dan. Ter okušal strahotno mlačnost ljudi in njihova trda srca. Da, Gospod, priznavamo svoja trda srca. Evropa, kjer so sv. Benedikt in njegovi duhovni sinovi zasadili korenine krščanske vere in kulture, te je skoraj že izgnala. In tudi sami te izganjamo in si s tem kličemo prekletstvo vojne.

Usmili se nas, o Gospod.

Usmili se nas.

Prva postaja: Pilat obsodi Jezusa na smrt

Molimo te, Kristus, in te hvalimo.

Ker si s svojim križem svet odrešil.

Ne, tu ne gre za sodbe, ki jih izrekajo sodišča. Gre za obsodbo, ki jo izrečem v srcu. Proti sočloveku, ki nenadoma zame ni več človek. Je samo še pripadnik nekega plemena, ki ga je treba iztrebiti. Obsodba rodi razčlovečenje. Nenadoma genocid postane opravičljiv. Tako kot je bilo leta 1945 dovoljeno pobijati in mučiti tiste, ki so jih arhitekti komunistične revolucije pri nas razglasili za sovražnike in izdajalce naroda. Tako kot je nacizem razglasil inferiornost določenih skupin človeštva. Prav te sodbe, spočete v naših srcih, sprožajo strahotne vojne, uničevanje in pobijanje.

Gospod, že pri Kajnu in Abelu si obsodil bratomor, a hkrati si zaščitil morilca lastnega brata pred maščevanjem. Učiš naš, naj ne obsojamo tistih, ki sprožajo vojne in ubijanja. Sicer bi zlo še bolj eskaliralo. Ko kličemo blagoslova na agresorja, tako kot smo leta 1991 molili tudi za beograjske generale komunistične armade, ki nas je napadla, se odrekamo sodbi, ki pripada samo Bogu. Blagoslavljanje ruši to, kar gradi satan, hkrati pa izgrajuje Božje kraljestvo. Zato kličemo Božji blagoslov tudi na ruskega predsednika. Pilat je izrekel svojo sodbo nad Jezusom pod prisilo, mi pa imamo možnost, da se svobodno upremo duhu smrtne obsodbe. Blagoslovi torej, Gospod, tako Rusijo kot Ukrajino, vse voditelje v teh državah, pa tudi drugod po svetu. Kajti zadnja sodba pripada samo tebi.

Usmili se nas, o Gospod.

Usmili se nas.

Križev pot si lahko v celoti preberete TUKAJ