foto: Facebook, posnetek zaslona

Pred kratkim smo že pisali o vraževerju (glej TUKAJ). Med dokaj razširjene prakse vraževerja pa sodijo tudi t. i. verižna pisma. Nekdaj so bila popularna v navadni pošti, sedaj pa v spletni komunikaciji.

Verjetno tu in tam dobite kakšno sporočilo, ali preko SMS ali preko emaila ali pa tudi preko zasebnega sporočila na facebooku. In s pripisom »Ne prekinjaj te verige.« In seveda z navodilom, da moraš to razposlati najmanj desetim prijateljem, ker te v tem primeru čaka sreča. Če pa ne pošlješ, pa te lahko zadane kakšna nadloga.

Nekdanje verižne pošte so bile glede tega še bolj slikovite. Opisani so bili konkretni primer znanih ljudi (večinoma iz tujine), ki so poslali to pošto naprej (seveda je bilo to takrat tako, da so prejeti list kopirali ali pa ga kako drugače razmnožili) in kot znamenje, da so ravnali prav, obogateli. Medtem ko so tiste, ki so navodilo o pošiljanju sporočila prezrli, zadele nesreče različnih vrst.

Naj vas potolažimo – vse to so LAŽI. Ker pa smo ljudje dandanes glede tega že nekoliko bolj osveščeni in ne nasedemo zlahka takim lažem, so avtorji verižne pošte iznašli nove, bolj sofisticirane metode vraževernih sugestij. Celo tako, da pošiljajo naokoli fotografije Jezusa, Marije, Jezusovega Srca, raznih svetnikov (denimo sv. Terezije iz Kalkute) in celo pripišejo, da je ta in ta svetnik začel s takšnimi verižnimi sporočili, ki prinašajo velike milosti, da tega nikakor ne smemo prekinjati, saj bi s tem težko grešili.

Ampak tudi to je samo ena velika HUDIČEVA LAŽ! Iz Svetega pisma namreč vemo, da je hudič oče laži in da resnico povsem sprevrača. Poanta vseh vraževerij je v tem, da se skuša človeka preko vplivanja na čustva prisiliti v to, da reagira v skladu s principi MAGIJE. Torej, če pošlješ npr. desetim ljudem to sporočilo naprej, te avtomatsko čaka sreča. Če ne pošlješ, te čaka nesreča. To je sugestija, ki jo dejansko izvaja hudi duh. Računa pa na to, da boste ob branju reagirali hitro in bolj na podlagi čustev kot razuma. Čim pa naredite dejanje v smeri magije, pa čeprav nevede, ste že stopili na pot upora proti Bogu.

Kaj to pomeni? To pomeni, da najbolje ravnate, če takšna sporočila PREZRETE, jih ne pošiljajte naprej in se ne ozirate na »obljube«, tako pozitivne kot negativne, ki so povezane s tem sporočilom. S tem boste dobili največ blagoslova. Če pa se ujamete v past sugestij, pa se lahko nevede odpoveste blagoslovom, ki vam jih želi dati Bog. Torej, če ste naslovljenec neke verige in dobite poziv, da je ne prekinite, jo lahko mirno prekinete. Lani na primer so krožila zasebna sporočila s pobudo o tisočih zdravamarijah. Češ, zmoli eno in pošlji naprej desetim osebam. In seveda z obveznim dodatkom “ne prekinjaj verige”. Takšen način molitve ni v duhu evangelija, ker se iz tega dela magijo. Smisel molitve je, da se izpolni Božja volja, ki je za nas vedno dobra. Morda bo kdo rekel: “Ja, saj važno je, da je dober namen.” Ampak to ni dovolj. Z dobrimi nameni je mogoče opravičiti marsikaj: tudi LGBT ideologijo, splave, evtanazijo.

Učinek takih verig vidim v tem, da si ljudje potolažijo svojo vest, češ zmolil sem, poslal naprej in to je dovolj, ostalo mi ni treba. Pa še tista edina zdravamarija verjetno ni zmoljena s srcem. Hudič lahko samo triumfira ob takih verigah.

Obstajajo pa tudi drugačne verižne prevare. Pred petnajstimi leti je preko maila krožilo sporočilo, katerega namen je bil, da ga prejemnik razpošlje čim več naslovnikom, ker so bili s tem vidni mail-naslovi. Sporočilo se je nanašalo na lažno obljubo, da se z vsako poslano elektronsko pošto zbere en cent za zdravljenje neke dojenčice iz Ukrajine, ker je nujno potrebovala denar za urgentno operacijo. In seveda je bil že na začetku zelo pomenljiv stavek: »Če izbrišeš ta mail, res nimaš srca!« Torej, manipulacija s čustvi in poskus prisile v reakcijo brez uporabe razuma. Sporočilo z isto vsebino so se pojavljala več kot deset let, kar pomeni, da če je deklica še živa, sedaj verjetno že najstnica – ampak še vedno »zbirajo denar«.

Torej, ne ustrašite se, ne pustite, da manipulirajo z vašimi čustvi, še posebej na področju vere in duhovnosti. Verižna sporočila z magičnim ozadjem pobrišite in po možnosti pošiljatelja opozorite na to, da ni prav, kar počne.

G. B.