Foto: arhiv Demokracije

Po končani maši v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani na zahvalno nedeljo je mag. Jurij Pavel Emeršič spregovoril glede domobranskega pokopališča na Orlovem vrhu. “Očetje, matere, žene in dekleta pomorjenih domobrancev niso nikoli dobili svojih ljubljenih. Revolucionarji so morišča strahopetno prikrili, grobove razrili, spomin nanje pa umazali z lažjo,” je kritično izpostavil in dodal, da to necivilizirano početje samo še dodatno legitimira medvojni odpor proti komunizmu.

Obredni pokop, spoštovanje grobišča in ohranjanje spomina na umrle prednike so pomembni pokazatelji, po katerih zgodovinarji ločujejo misleče ljudi od človečnjakov. Sledi pogrebnih ritualov in kultnih prostorov odkrivajo arheologi po vsem svetu. Megalitski grobovi, mastabe, hipogeji, piramide, gomile, mavzoleji, katakombe … Najlepši antični spomeniki na Slovenskem so nagrobni spomeniki; kip Emonca, grobnica Enijcev v Šempetru, ptujski Orfejev spomenik itn., je uvodoma poudaril mag. Jurij Pavel Emeršič.

V sovpadanju antične forme in krščanskega duha je po besedah Emeršiča Jože Plečnik oblikoval tudi osrednje pokopališče na ljubljanskih Žalah, ki si ga je zamislil kot posvečen kraj, kot Vrt vseh svetih, mrtvih in živih. “Ko se sprehodimo po tem vrtu, odkrijemo v sveti tišini številna posamezna in skupna grobišča, tudi skromnega judovskega, kostnico padlim v 1. svetovni vojni, grobišča okupatorskih vojska, ki so pustošile po naši zemlji: nemškega, izpraznjenega italijanskega in tudi borcev in vojakov agresorske JA.” Kot je spomnil, le za Rome, ki so jih med II. svetovno vojno pobili partizani, tam ni bilo prostora, zato je slovenska škofovska konferenca pred tremi leti pozvala ljubljanskega župana, naj “spremeni svojo izključevalno držo”, in pozvala javno podjetje Žale, naj najdejo prostor. “Do današnjega dne ga niso našli. Kje je bila takrat in kje je zdaj slovenska Antigona, evropski zagovorniki Romov in drugi filantropi?” je bil kritičen.

Minister Polič ukazal uničenje grobov nasprotnikov revolucije
Še hujše barbarstvo od tega, ki drugemu odreče grob in mašo zadušnico, pa je skrunitev groba, je poudaril Emeršič in dodal, da se je na to raven Slovenija spustila ob partizanski zmagi v letu 1945 … “Dne 12. 6. 1945 je minister Zoran Polič ukazal uničenje grobov nasprotnikov revolucije. Pomembna tarča skrunilcev je bil tudi Orlov vrh. Ampak ukaz je bil izvršen zelo površno in mnogi pokojniki so še vedno tam. Natančnejše podatke o tem bo prineslo nadaljnje sondiranje,” je izpostavil.

Več si lahko preberete TUKAJ.