Vatikan (foto: Alex Proimos / Wikipedia)

Mediji so nedavno poročali, da se je predsednik vlade sešel s člani Slovenske škofovske konference, kar naj bi bilo prvo takšno srečanje od izvolitve sedanje vlade. Mnogi se čudijo, da je do srečanja prišlo šele po enem letu, vendar je bilo mogoče opaziti, da ob izvolitvi vlade lani mediji niso poročali o čestitki Slovenske škofovske konference sedanjemu premierju.

Marsikdo pa se tudi sprašuje, kdaj bo vendarle prišlo do srečanja med papežem Frančiškom in Janezom Janšo glede na to, da je vlada že pred mesecem dni obeležila prvo obletnico svojega delovanja. Kot je znano, je od predstavnikov sedanje vlade papeža decembra lani obiskal zunanji minister dr. Anže Logar. Ponavadi takšnim obiskom sledijo srečanja na najvišji ravni, torej s predsednikom vlade. V tem primeru že zaradi velike pozornosti, ker je Slovenija lani podarila Vatikanu smreko iz kočevskih gozdov, ki je nato krasila Trg svetega Petra. Vendar pa do srečanja med premierjem in papežem doslej še ni prišlo in za zdaj nimamo informacij, da bi se to lahko zgodilo.

Za primerjavo: Alenka Bratušek, ki je zavladala 20. marca 2013, se je slikala s papežem 13. junija 2013 (že po pičlih treh mesecih). Miroslav Cerar je zavladal 18. septembra 2014 in bil pri papežu šele 29. maja 2015 (po dobrih osmih mesecih). Marjan Šarec se je na Gregorčičevo začasno vselil 13. septembra 2018, in pričakujoč kratek rok trajanja svoje vlade, pohitel v Vatikan 27. junija 2019 (po devetih mesecih in pol). “Izjave za javnost vseh treh so bile medene besede o zglednih odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem, o praznih obljubah nadgradnje Vatikanskega sporazuma in skorajšnjem obisku papeža v Sloveniji. Duhovni očetje (osebnih, na pol zasebnih) političnih strank novih obrazov, iz katerih so ti trije nekdanji predsedniki vlade, so nekoč prisegali na besede: »Proletarci vseh dežel, združite se!« Enojajčni trojčki za današnjo rabo pa vreščijo: »Klerikalci vseh strank, združite se proti Janši!«,” je na Časnik.si zapisal publicist Andrej Tomelj, ki se sprašuje, ali je morda papež, ki je sicer zelo velikodušen pri sprejemanju državnikov, nasedel lažem, ki jih širijo o predsedniku vlade Janši. Kar ni tako nemogoče glede na letošnje zaprtje države ravno od začetka velikonočnega tridnevja pa vse do (vključno) nedelje Božjega usmiljenja. Zaprtje je odredila vlada, vendar se je izkazalo, da sploh ni bilo tako drastično zaprtje kot lani v istem času, saj so mnoge trgovine obratovale. Cerkve pa so bile – po odločitvi škofov – zaprte za ljudi.

Ne glede na to pa nekateri krogi sedanjo vlado opisujejo kot daleč najbolj brezbožno vlado v slovenski zgodovini. A bodimo iskreni: škofje so se za uresničevanje verske svobode spet prebudili šele po veliki noči. Pred prazniki se o tem ni nihče kaj dosti spraševal. Zato je težko verjeti tezi, da bi papež slovenskemu premierju odrekel gostoljubje zaradi tega. Je pa treba priznati, da so prejšnji trije predsedniki vlade vložili zelo veliko napora v to, da bi pred slovensko in svetovno javnostjo zagotovili, da je Slovenija katoličanom prijazna država – pa čeprav je realno stanje precej slabše. Sedanji premier Janša se verjetno zaveda, da ima precej težav zaradi sestave koalicija, kjer dva najbolj občutljiva resorja obvladuje nekdanja vladajoča stranka SMC, to pa sta šolstvo in pravosodje. Kjer potrebnih sprememb po letu dni še vedno ni. Kar je razumljivo, saj to stranki ni v interesu.

C. R.