Mariborski nadskof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. (foto: STA / Nebojša Tejić)

Deseta obletnica, odkar je bil v italijanskem časopisu »L’ Espresso«, dne 20. 1. 2011, objavljen članek »Sveti bankrot«, je bila za nekatere slovenske medije povod, da so ponovno poročali o dogajanju v mariborski nadškofiji v obdobju pred desetimi leti.

Med drugimi se je ob tem poročanju oglasil tudi nekdanji ekonom Nadškofije Maribor, g. Mirko Krašovec, in podal svoje gledanje na to dogajanje. Verjamemo v dobronamernost gospoda Mirka Krašovca in podpiramo njegovo aktivnost, v kolikor prispeva k objektivnemu razumevanju razmer in vlogi Nadškofije Maribor v sicer zapleteni in težki situaciji, v kateri se je takrat znašla mariborska nadškofija.

Po drugi strani pa moramo ob tem upoštevati staro pravilo, da nihče ne more biti (dokončni) sodnik v svoji zadevi in se moramo od nekaterih njegovih stališč distancirati. Posebej se distanciramo od stališč, ki so še v procesu raziskovanj in jih ne moremo jemati kot dokončne.

Posebej smo za podporo pri reševanju hvaležni Škofiji Gradec in Svetemu sedežu. Papež Frančišek se je prek pristojne Kongregacije za duhovnike osebno zavzel za reševanje težke situacije in ves čas reševanja krize smo čutili podporo s strani Svetega sedeža. Upamo, da se bo reševanje Nadškofije Maribor pospešeno in uspešno nadaljevalo.

Maribor, 21. junija 2021

Za Nadškofijo Maribor

msgr. Alojzij Cvikl, nadškof metropolit

Vir: SŠK