Slovenska Karitas tudi letos vabi k sodelovanju v akciji zbiranja zvezkov za socialno ogrožene družine s šoloobveznimi otroki po vrtcih in osnovnih šolah. Akcija, poimenovana Pokloni zvezek, bo letos potekala od 3. maja do 9. junija, z njo pa Karitas zbira zvezke za 12.000 socialno ogroženih otrok, so sporočili iz Karitasa.

Z akcijo, ki poteka že petnajsto leto zapored, želi Karitas tudi letos zbrati čim več zvezkov za socialno ogrožene otroke ter otroke v delavnicah s kratkim filmom spodbuditi k solidarnosti s sovrstniki. Tudi letos namreč številne družine prosijo za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin, “še posebej tiste, ki so prizadete zaradi nizkih dohodkov staršev, bolezni in drugih težkih okoliščin,” je Karitas navedla v sporočilu za javnost.

Z letošnjo akcijo Karitas zbira zvezke za 12.000 socialno ogroženih otrok, ki jim bo preko poletja pomagala s šolskimi potrebščinami. Otroke in njihove starše ob tem prosijo, da poklonijo nov, velik, črtan zvezek za osnovnošolce, ki tudi v Sloveniji potrebujejo tovrstno pomoč.

Vsak otrok, so navedli, ob tem prejme razglednico, na katero doma ali v šoli zapiše sporočilo, misel, pozdrav ali nariše risbo za skritega prijatelja v stiski, ki bo zvezek prejel. V nekaterih šolah učenci zadnje triade pripravijo tudi koncert ali drug dogodek ter namesto vstopnine zbirajo zvezke.

Pomagati je mogoče tudi s SMS sporočili. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo ZVEZEK ali ZVEZEK5 in daruje 1 ali 5 evrov za pomoč s šolskimi potrebščinami socialno ogroženim osnovnošolcem v Sloveniji, so dodali.

Z odzivom na letošnjo akcijo so na Karitas zadovoljni, saj se je doslej k sodelovanju že prijavilo 226 osnovnih šol in 126 vrtcev. Ob tem se zahvaljujejo vsem učiteljem in vzgojiteljem za izvedbo spremljajočih delavnic in spodbudo otrok k solidarnosti.

Akcija je bila zelo odmevna tudi v preteklih letih, še navajajo v sporočilu. Kot izpostavljajo, so lani z akcijo zbrali več kot 30.000 zvezkov, ki so jih škofijske Karitas razdelile socialno ogroženim otrokom. Tako je lani po vsej Sloveniji 12.349 osnovnošolcev, kar je za skoraj 450 razredov učencev, prejelo večjo pomoč v obliki šolskih potrebščin, so navedli.

C. R.