foto: Slovenska karitas

Organizacije Karitas to poletje ponovno organizirajo številna letovanja za slovenske socialno ogrožene otroke, mladostnike in družine. Eno iz med največjih predstavljajo Počitnice Biserov v Portorožu. Otroci večinoma prihajajo iz materialno ogroženih družin in družin, ki se soočajo z drugimi stiskami, kot so smrt staršev, razveza, različne zlorabe ter bolezen ali invalidnost v družini.  Nekaj letovanj pa bo letos tudi za  otroke in družine iz Ukrajine. Večina letovanj poteka ob morju v Portorožu, v manjšem obsegu pa tudi na Rakitni in v Soči. Na letovanje bo ob koncu poletja v Slovenijo prišel tudi avtobus otrok iz Ukrajine. Tako bo mreža Karitas letos polepšala poletje skupaj več kot 800 socialno ogroženim otrokom ter tudi številnim družinam.

Počitnice Biserov ali tedni »tesnih prijateljstev«
»Biseri ti pokažejo košček realnega življenja, dajo veliko upanja in stkejo tesna prijateljstva,« pravi Teja, ena od dolgoletnih animatork Počitnic Biserov, ki se bodo letos v organizaciji Slovenske karitas ponovno odvijale v Portorožu in predstavljajo enega iz med največjih posameznih sklopov letovanj Karitas. V ponedeljek, 18. julija, se začenja prvi teden letovanj in v petih tednih strokovno vodenih letovanj se bo na počitnice odpravilo več kot 200 otrok in mladostnikov ter prek 100 mladih prostovoljcev animatorjev.

Animatorji, voditelji tednov ter kuharji in člani tehničnih ekip so se več mesecev srečevali na predavanjih in delavnicah, da so se čim bolje spoznali med sabo in se pripravili na počitnice. Nekateri so jih že sami obiskovali kot otroci oziroma udeleženci, sedaj pa želijo to dragoceno izkušnjo omogočiti novim generacijam otrok, ki prihajajo na počitnice. Vsak dan je zato zapolnjen z najrazličnejšimi dejavnostmi, od telovadbe in ogleda vsakodnevne jutranje dramske igrice, prek kopanja v morju, vožnje z ladjico in zanimivih delavnic, do tematskih večerov in obiskov različnih gostov, med njimi tudi znanih osebnosti ter glasbenih skupin. Skupaj se trudijo otrokom pričarati čim lepši teden, tekom katerega lahko ti pozabijo na stiske, s katerimi se sicer nekateri med njimi v domačem okolju srečujejo vsak dan.

Otroci prihajajo iz materialno ogroženih družin in družin, ki se soočajo z drugimi stiskami, kot so smrt staršev, razveza, različne zlorabe, bolezen v družini. V manjši meri so vključeni tudi otroci s posebnimi potrebami. Otroke izberejo lokalne Karitas, ki so z družinami v stiku v sklopu rednih pomoči, pri čemer imajo prednosti tisti, ki tovrstne priložnosti še niso bili deležni ali pa so njihove okoliščine take, da je potreben odmik in podpora v programu strokovno vodenih letovanj. Počitnice povezujejo otroke različnih starosti, narodnosti in ver,  kar bogati njihove izkušnje in medsebojna prijateljstva.

Mreža karitas bo letos skupaj polepšala poletje več kot 800 otrokom iz vse Slovenije

Počitnice Biserov so le eno od številnih poletnih letovanj in taborov, ki jih letos organizira Slovenska karitas. Pravkar so se končale Mavrične Počitnice, ki so se prav tako dogajale v Portorožu  in polepšale poletje 120 otrokom. Krajši program za 30 socialno ogroženih otrok se je že odvil v dveh terminih v koči youngCaritas na Rakitni. Med julijem in avgustom poteka tudi letovanje družin v Sončni hiši v Portorožu, v Domu Karitas v Soči pa se vsakoletno odvijajo počitnice otrok in družin. V času poletnih počitnic Škofijska karitas Celje pripravlja poletni počitniški program za socialno ogrožene otroke od 1. do 8. razreda osnovne šole. Župnijska karitas Beltinci pa že 25 let organizira strokovno vodene počitniške dni v Ankaranu, ki so namenjeni socialno ogroženim otrokom iz Pomurja.

Tabor za Ukrajinske otroke in letovanje ukrajinskih družin

Letošnje poletje je zagotovo drugačno za številne otroke, ki so v iskanju zavetja pred vojno prispeli v Slovenijo. Številni med njimi se bodo septembra vključili v slovenske šole. Da bi jim na prijazen način ter skozi igro približali slovenski jezik in kulturo ter hkrati omogočili lepo in kvalitetno preživet delček poletja, zanje youngCaritas v avgustu organizira poletni tabor. V sodelovanju z ukrajinskim veleposlaništvom v Republiki Sloveniji, bodo v koči youngCaritas na Rakitni organizirani tudi Počitniški dnevi za ukrajinske družine z otroki.
V drugi polovici avgusta pa bo v sodelovanju s Caritas Spes iz Ukrajine v Slovenijo na letovanje, ki bo namenjeno razbremenitvi od vojnih travm, prišel avtobus otrok s spremljevalci.

Peter Tomažič, generalni sekretar Slovenske karitas