Novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž bo 30, maja posvečen v škofa.

Kot so sporočili iz celjske škofije, bo posvečenje novega celjskega škofa msgr. dr. Maksimilijana Matjaža v katedrali sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu in sicer 30. maja 2021, ob 15h. Škofovsko posvečenje naj bi prenašala tudi nacionalna televizija.

Posvečenje naj bi bilo tam iz praktičnih razlogov, saj je omenjena cerkev največja ne v škofiji, ampak tudi v Sloveniji. Večja je tudi od celjske stolnice sv. Danijela, kjer je bilo sprva predvideno škofovsko posvečenje. Zgodovinsko je cerkev v Gornjem Gradu povezana z ljubljansko nadškofijo, saj so ljubljanski škofje nekdaj tam imeli svojo rezidenco. Cerkev je bila sicer najprej samostanska, saj so na tem prostoru delovali benediktinci.

“Pripravljalni odbor za posvečenje je povabil, da se v mescu aprilu duhovno pripravljajo duhovniki, redovniki in diakoni naše škofije, v mesecu maju pa vabimo vse vernike v škofiji k molitvi, razmišljanju in osebni duhovni pripravi na posvečenje, ki bo v nedeljo, 30. maja popoldne. Sam kraj posvečenja bomo objavili kasneje, saj zaradi negotovih razmer trenutno še ne moremo zagotovo reči. Pripravljamo se z molitvijo pri dnevnih mašah (molitev za škofa in božje ljudstvo), od petka, 21. maja, do sobote, 29. maja, pa smo skupaj povabljeni še k devetdnevnici k Svetemu Duhu,” je na spletni strani celjske škofije zapisal celjski dekan Miha Herman.

Molitev za škofa in Božje ljudstvo:

Nebeški Oče, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo. V svoji dobroti si izbral svojega služabnika Maksimilijana, da bo kot naslednik apostolov vodil tvoje vernike. Daj mu duha modrosti in moči, da bo zvesto vodil zaupano mu ljudstvo. Pomagaj nam, da bomo v raznolikosti darov tvojega Duha  gradili občestvo s teboj, prepoznavali znamenja časa  in rasli v zvestobi Kristusovemu evangeliju.  Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

Za zdaj še ni znano, kakšen grb in škofovsko geslo si je izbral novi škof, o vsem tem vas bomo obveščali. Tudi o tem, kdo bo posvečevalec. Teden dni pred posvečenjem bo novi škof izpovedal vero pred predstojnikom (verjetno apostolskim nuncijem) v cerkvi Sv. Duha v Celju.

G. B.