foto: Rodoljub.si

26. maja 1942 so na Streliški ulici v Ljubljani – zelo pomenljivo ime za to ulico – počili streli. Izstrelil jih je Franc Stadler – Pepe, kasnejši komunistični “narodni heroj”, ki je poskrbel za še en zahrbten umor, ko je preoblečen v duhovnika smuknil v stanovanje bana dr. Marka Natlačena in ga ubil. Tudi žrtvi na Streliški imata svoje ime: to sta bila profesor dr. Lambert Ehrlich in študent Viktor Rojic.

Ti načrtovani partijski umori so se dogajali v času, še preden se je sploh oblikovala prva oborožena formacija v okviru protikomunističnega tabora. Samo malo stran od kraja umora je bil že 18. marca tistega leta, dobra dva meseca prej torej, umorjen študent Jaroslav Kikelj, dva dni pred njim pa v središču Ljubljane tudi njegov študentski kolega Franček Župec, za katerega je Ehrlich plačal stroške pogreba.Lažne obtožbe, da bi opravičili umor

Kdo je bil dr. Lambert Ehrlich? O njem smo pisali že večkrat in tudi razkrili številne leži, ki jih je o njem širila režimska komunistična propaganda po tistem, ko je bil že mrtev. Pri vsem tem je najbolj grozljivo to, da niti Ehrlichu niti Župcu in Kiklju niso privoščili pravice do groba, saj so z ljubljanskih Žal njihove posmrtne ostanke odkopali in odpeljali neznano kam.

To pa seveda kaže, da Ehrlich ni bil deležen prezira in sovraštva samo zaradi svojega nasprotovanja komunizmu, pač pa tudi zaradi strahu pred njegovo sposobnostjo in karizmo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Rodoljub.si

C. R.