foto: posnetek zaslona

Čeprav se ameriški predsednik Joe Biden deklarira kot katoličan, pa bi moral biti, če bi to res bil, krepko zaskrbljen nad trendi v nekaterih zveznih državah. V Missisipiju so namreč na eni od šol prepovedali učenki, da bi nosila masko z napisom “Jezus me ljubi”. 

Kot poroča spletna Družina, sklicujoč se na agencijo Kath.net, so učenki Lydii prepovedali nošenje maske s tem napisom. Učenkina mati Jennifer Booth je sprva mislila, da je imela učiteljica, ki je prepoved izrekla, preprosto slab dan, saj je njena hčerka to masko v šoli nosila že dva ali tri mesece. Naslednji dan si jo je deklica z dovoljenjem matere znova nadela in je bila deležna novega opozorila, da takšen napis na šoli ni dovoljen. Češ, na maskah ni dovoljeno uporabljati verskih simbolov ali znamenj, pa čeprav v šolskem pravilniku to ni navedeno.

Zaradi kršenja verske svobode je vložila tožbo proti šoli. Kot pravi, ne gre zgolj za zaščitno masko njene hčere, temveč za svobodno izražanje verske pripadnosti na javnih šolah. Lahko se namreč zgodi, da bo kmalu izrekanje Jezusovega imena prepovedano. Vodstvo šole je določilo o prepovedi uporabe verskih simbolov, ki ga je sprejelo na zelo prikrit način, vendarle črtalo iz pravilnika. Vendar noče priznati, da gre za kršenje verske svobode.

C. R.