foto: youtube / posnetek zaslona

13. maj 1981. Na Trgu sv. Petra, kjer se je papež sv. Janez Pavel II. vozil v “papamobilu” med množicami, so se zaslišali streli. Sveti oče je obležal, papamobil pa je z vso hitrostjo pognal. V nekaj minutah je bil papež sprejet na urgentni oddelek prve pomoči.

“Podobe vznemirjajo še danes, po štiridesetih letih. Mož, oblečen v belo, šestdesetletnik pri polnih telesnih močeh, dvigne in stisne k sebi deklico s svetlimi kodri, ki mu jo starši izročijo, da bi jo blagoslovil. Takoj nato streli, nejevera, papež se zgrudi v naročje svojega tajnika, bel kamionet, ki noro drvi po Vatikanu. Nato tekma s časom v Polikliniki Gemelli. Molitev osuplih vernikov po vsem svetu. Upanje, ki ponovno oživi po dolgem in zapletenem kirurškem posegu,” je na spletni strani Radia Vatikan zapisal vatikanolog Andrea Tornielli (več TUKAJ).

Slovenska redakcija Radia Vatikan pa je objavila video posnetek srečanja slovenskih romarjev pred kliniko Gemelli v Rimu, kjer so izročili pozdrave Janez Pavlu II. Slednji jih je blagoslovil z okna. Posnetek je sicer del dokumentarnega filma o atentatu na Janeza Pavla II.

G. B.