Msgr. Roko Glasnović

Najbolj južna škofija sosednje Hrvaške ima od včeraj tudi uradno novega škofa. To je msgr. Roko Glasnović, leta 1978 rojeni duhovnik škofije Šibenik, sicer pa potomec Hrvatov iz Janjeva na Kosovu, kjer je preživel prva leta otroštva. 

Kasneje je obiskoval srednjo tehnično šolo v Šibeniku, kjer je nato eno leto študiral pravo, nato pa se vpisal v bogoslovno semenišče. Leta 2005 je bil posvečen v duhovnika. Kasneje je podiplomsko študiral pastoralno teologijo na Lateranski univerzi v Rimu. Po vrnitvi v domovino je bil med drugim škofijski tajnik ter ekonom, upravitelj župnij Njivice, Kaprije, Žirje ter ravnatelj Katoliškega šolskega centra. Lani jeseni ga je Sveti sedež imenoval za dubrovniškega škofa, potem ko je bil njegov predhodnik msgr. Mate Uzinić imenovan za nadškofa koadjutorja nadškofije Rijeka. Glavni posvečevalec je bil mostarsko-duvanjski škof msgr. Petar Palić, sicer rojak iz Janjeva in nekdanji hvarski škof, soposvečevalca pa nadškof Uzinić in šibenski škof Tomislav Rogić.

Novi škof v Dubrovniku je tako eden najmlajših škofov, približne iste starosti pa je bil pred desetimi leti tedaj novo posvečeni škof puljsko-poreške škofije msgr. Dražen Kutleša, ki je še vedno apostolski administrator omenjene škofije, sicer pa nadškof-koadjutor v Splitu.

Na Hrvaškem je bilo sicer v zadnjih letih kar nekaj kadrovskih zamenjav v škofijah. Na novega škofa čakajo v Pulju, medtem ko imata nadškofa reške ter splitske nadškofije že naslednika. Novega škofa so dočakali tudi v Varaždinu, lani ga je dobila tudi kotorska škofija (Črna gora), ki sicer spada pod splitsko metropolijo. Novega škofa je dobila tudi hvarska škofija, kjer je Ranko Vidović nasledil Petra Palića, ki je postal mostarski škof.

C. R.