foto: Pixabay

Da je Afrika na udaru islamskih skrajnežev, ni nobena skrivnost. Žal največji krvni davek za to plačujejo prav kristjani, ki so največkrat tarča nasilja džihadistov. Tudi slovenski misijonarji v Afriki se oglašajo in prosijo za gorečo molitev, saj so tudi sami ogroženi.

Tednik Družina je na spletni strani objavil pismo sestre Zvonke Mikec, članice salezijanske redovne družbe (Hčere Marije Pomočnice), ki deluje v Mozambiku. “Mozambik je v zadnjih tednih pristal na seznamu glavnih novic po vsem svetu. Zakaj? Od oktobra 2017 džihadisti nasilno napadajo manjše in večje kraje na severu države, v provinci Cabo Delgado, ugrabljajo predvsem mlade fante, pobijajo tiste, ki se upirajo, ter požigajo in uničujejo infrastrukturo. Ljudje bežijo v neznano in iščejo varnost. Nasilje je povzročilo že več kot 2500 mrtvih in 714.000 notranjih brezdomcev. Ko smo se v Mozambiku marca lani zavedeli nevarnosti covida-19, se je tudi vojna situacija zelo zaostrila. Zadnji zelo krut napad je bil 24. marca letos v kraju Palma, na skrajnem severu, kjer je bilo umorjenih tudi nekaj tujcev. Ta kraj je oporiščna točka za več podjetij, glavno je francoski Total, ki so zainteresirana za milijonske posle s črpanjem plina v mozambiških vodah. Podjetje, ki naj bi leta 2024 začelo črpati plin, je moralo zapustiti začeto delo za nedoločen čas in zaposlene, domačine in tujce, poslati na varno. Domače oblasti so do nedavnega tako rekoč »ignorirale« dogajanje, medtem ko so mnoge nevladne organizacije delale v korist 700.000 beguncev, ki so trenutno v večini v Pembi, glavnem mestu province, in okolici.”

Celotno pismo si lahko preberete TUKAJ.

Ob tem naj dodamo, da so za Evropejce tamkajšnje razmere nepredstavljive. A vendar, ko bo val džihadističnega nasilja v večji meri pljusknil v Evropo, bo že prepozno!

C. R.