foto: arhiv Blagovest.si
Potem, ko je na včerajšnjih pogovorih med nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom odjeknila novica, da se ruske sile delno umikajo z meje med Ukrajino, ameriški predsednik Joe Biden sporoča, da ZDA takšnih premikov še niso zaznale, zato jih ne morejo potrditi. Biden je v svojem javnem nagovoru, ki so ga prenašale ameriške televizije ponovno pozval Rusijo, naj ne začne vojne v Ukrajini ter dodal, da ZDA niso sovražnik Rusije. Medtem pa America Magazine, ki ga vodijo ameriški jezuiti poroča, da je morda zadnja rešitev, ki lahko prepreči vojno v Ukrajini – papež Frančišek.

Kot pišejo v America Magazine, se zdi napad Rusije na Ukrajino neizbežen, če pa bi se to tudi resnično zgodilo, v tem spopadu ne bi bilo zmagovalca. Vojna bi prizadela mnoge, ki so najbolj ranljivi, za kar pa moramo katoliki izkazati globoko skrb in si v luči skrbi za skupno dobro in principov pravične vojne prizadevati za diplomatsko rešitev nastale situacije.

Papež Frančišek v svoji zadnji okrožnici Vsi bratje namreč piše: »Ob številnih humanitarnih, samoobrambnih ali preventivnih izgovorih se ni težko odločiti za vojno, zlasti še, če so na delu informacijske manipulacije. V zadnjih desetletjih je bilo pravzaprav za vse vojne rečeno, da so imele ’opravičilo’. Katekizem Katoliške cerkve navaja nekaj možnosti za legitimno obrambo z vojaško silo, a le, če resnično obstajajo določeni ’strogi pogoji moralne legitimnosti’. Vendar je mogoče kaj hitro podleči ohlapni razlagi te pravice. Z njo želijo neutemeljeno opravičiti tudi ’preventivne’ napade ali vojaške akcije, o katerih bi zelo težko rekli, da niso ’zlo in nered, hujši od zla, ki ga je treba odpraviti’. Vprašanje je, ali je z razvojem jedrskega, kemičnega in biološkega orožja ter z mnogimi in izpopolnjenimi možnostmi, ki jih ponujajo nove tehnologije, vojna dobila takšno nenadzorovano uničujočo moč, da lahko prizadene številne nedolžne civiliste. V resnici ni ’človeštvo…še nikoli imelo tolikšne oblasti nad samim seboj in nič nam ne jamči, da jo bo uporabljalo za dobro’. Zato o vojni ne moremo več govoriti kot o rešitvi, saj bo tveganje verjetno vedno odtehtalo domnevno korist, ki ji jo pripisujejo. V teh razmerah danes zelo težko podpremo razumne utemeljitve, ki so dozorele v prejšnjih stoletjih, da bi lahko govorili o ’pravični vojni’. Nikoli več vojne!« (VB 258).
Več si lahko preberete TUKAJ.
slowebzine.weebly.com