foto: Pixabay

Da je satanizem vse bolj razširjen pojav v Evropi in tudi vse bolj nevaren, ni nobenega dvoma. Francijo je tako pred kratkim šokiral umor 13-letnega dečka, čigar posmrtne ostanke so našli v vili na jugu države. Na kraju zločina so našli satanistične predmete. Državo ob tem pretresa val napadov na katoliške duhovnike, vernike in katoliške verske objekte. 

Po poročanju francoskega časopisa Libération je policija v vili v komuni Tarascon na jugu države našla ostanke umorjenega 13-letnega dečka, skupaj z različnimi satanističnimi predmeti. Policija je 32-letnega moškega, ki je zaenkrat glavni osumljenec okrutnega dejanja, ustrelila med poskusom bega. Moški naj bi imel zgodovino psihičnih težav in nasilnih dejanj, med drugim je bil letos v psihiatrični oskrbi, vendar je bil izpuščen, saj niso videli razloga za nadaljnji pripor.

Pozornost pri tem okrutnem dejanju je vzbudila najdba satanističnih predmetov. Nekateri ob tem opozarjajo, da v Franciji in tudi drugje na Zahodu v zadnjih letih narašča število privržencev okultnih gibanj, kar sovpada s povečanim številom napadov na katoliške cerkve in druge verske objekte v državi.

Religija v Franciji

Ker Francija uradno ne zbira podatkov o narodnostni ali verski pripadnosti, se moramo pri podatkih o tej 67-milijonski državi zanašati na raznorazne ankete in študije. Anketa, ki  sta jo marca 2018 med mladimi v starostni skupini 16–29 let izvedla Pariški katoliški inštitut in katoliška univerza iz Velike Britanije, je pokazala, da je 63 odstotkov mladih brez religije, 23 odstotkov je katoličanov, 10 odstotkov pa muslimanov. Podatki kažejo, da v državi narašča število ljudi brez verske pripadnosti, število katoličanov upada, število muslimanov pa predvsem zaradi priseljevanja narašča.

Podatki poročila o mednarodni verski svobodi iz leta 2018 za Francijo kažejo, da so oblasti tega leta zabeležile 1.038 protikrščanskih incidentov. V času velikonočnih praznovanj je po nekaterih podatkih vlada na ulice poslala več deset tisoč pripadnikov varnostnih sil, ki so varovali verske objekte.

Napadi na cerkve

Vandali najpogosteje razbijajo spomenike, popisujejo zidove, uničujejo tabernaklje in križe. Leta 2019 je bilo zabeleženih več poskusov požigov in oskrunitev cerkva. Med najbolj drzne napade tistega leta lahko štejemo napad na katedralo v Lavaurju na jugu Francije, kjer so napadalci zažgali krpe na oltarju in razbili križe ter spomenike svetnikov. Po poročanju Newsweeka motivi za napade dostikrat niso znani, v nekaterih primerih pa so za napade odgovorne anarhistične in feministične skupine, ki vidijo Cerkev kot simbol patriarhata, ki mora biti zrušen. Za nekaterimi napadi stojijo islamski ekstremisti, ki so julija 2016 v okrutnem napadu obglavili 84-letnega duhovnika Jacquesa Hamela.

Francoska državna agencija Miviludes, ki je odgovorna za nadzor skrajnih sekt, je že pred desetletjem opozorila, da za nekaterimi barbarskimi napadi na pokopališča in objekte stojijo satanisti. Napade na francoske cerkve so obsodili tudi francoski notranji minister in vodstvo Francoske škofovske konference.

Negotova prihodnost

Po nekaterih podatkih samo 5 odstotkov vseh katoličanov obiskuje nedeljsko mašo, kar v praksi pomeni, da je marsikateri verski objekt obljuden samo ob koncu tedna, čez teden pa zapuščen. To bi po mnenju nekaterih opazovalcev lahko predstavljalo dodaten motiv za vandalizem, saj so taki objekti lahka tarča. Vse kaže, da so v nekdaj katoliški državi, ki je danes postala militantno sekularna, napadi na cerkve postali obrobna tema, ki se jo na trenutke celo ignorira.

Pater Manjackal opozarja

Znani misijonar in karizmatik pater James Manjackal, duhovnik, ki je sicer doma iz Indije, živi pa v Münchnu, je že večkrat opozoril, da bo zaradi verske brezbrižnosti nad Evropo prišlo veliko trpljenje. Po drugi strani pa nekatera poročila kažejo na obujanje katolištva v Franciji. Vsekakor pa oddaljevanje Zahoda od Boga prinaša katastrofo. Potrebno je spreobrnjenje in vrnitev k Bogu. Dogodki, kot je ta, ki smo ga opisali, nas ne smejo prestrašiti v smer, da smo na milost in nemilost prepuščeni satanu. To lahko preprečimo, če se z vsem srcem vrnimo k Bogu in ga postavimo na prvo mesto v svojem življenju.

K. P., G. B.