foto: Pixabay

Škofje bi morali razmisliti o tem, da bi zahtevali DNK teste ali fizične preglede, da bi zagotovili, da so vsi semeniščniki biološki moški, je konec lanskega leta v sporočilu, poslanem članom Konference katoliških škofov Združenih držav (USCCB), je po poročanju portala Domovina.je zapisal nadškof Milwaukeeja Jerome Listecki.

V ameriška katoliška semenišča je namreč doslej vstopilo že kar nekaj lažnih moških, ki so bili v resnici biološke ženske. Prevaro je na prvi pogled skoraj nemogoče odkriti. V času, ko se zaradi teorije spola in ideološkega pogleda, da je spol družbeno-psihološka in ne biološka kategorija, bo takšnih težav vse več. Media Catholic News Agency in Register sta predstavila primera dveh oseb, ki sta bili do konca srednje šole ženski, nato pa sta »prešli« v moško identiteto in kasneje vstopili v katoliško semenišče. V ZDA naj bi tako po novem natančno preučili vso dokumentacijo o prejetih zakramentih, pa tudi avtobiografijo ter psihološke in zdravstvene ocene, še poroča Domovina.

Seveda to pomeni, da bodo morali kandidate za duhovništvo morda v bodoče testirati tudi z DNK testi.

Podobne težave pa se javljajo tudi v Nemčiji. Znotraj katoliške Cerkve v Nemčiji se vse bolj krepi gibanje, ki zahteva enakovredno obravnavo istospolno usmerjenih. Kampanja #Outinchurch tako želi spremembo politike zaposlovanja v nemški Cerkvi, češ da ta ljudi diskriminira glede na spolno identiteto. Po trenutno veljavnih pravilih namreč vsi, ki ne živijo v heteroseksualnih zvezah, lahko izgubijo službo. Zato se v ta gibanja vključuje tudi vse več klerikov, Cerkev pa beleži veliko število izstopa vernikov, kar sicer ni povezano zgolj z neodobravanjem menda neprilagodljive usmeritve Cerkve, ampak tudi zaradi drugih razlogov.

C. R.