foto: Pixabay

Z namenom pozvati k odgovornosti in skrbi v tej pandemiji COVID-19 ter spodbuditi k cepljenju in potrebnim higienskim ukrepom, njegova eminenca kardinal Jean-Claude Hollerich SJ, predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) in častiti Christian Krieger, predsednik Konference evropskih Cerkva (CEC), podajata naslednjo skupno izjavo:

Skupna izjava predsednikov COMECE in CEC
Čas za odgovornost in skrb: Cepimo se

V tem adventnem času razodenimo Kristusovo ljubezen, tako da izkažemo odgovornost in skrb za vse. Ker se pandemija COVID-19 nadaljuje že drugo leto, evropske Cerkve spodbujajo vse ljudi, da upoštevajo potrebne higienske ukrepe in se cepijo.

Podatki kažejo, da so v Evropi okužbe s COVID-19 še vedno v porastu, medtem ko so zdravniki in medicinsko osebje izčrpani, bolnišnice pa so tik pred zlomom.

Različne stopnje precepljenosti po Evropi jasno kažejo, zakaj je situacija tako dramatična. Čeprav so cepiva na voljo, je v več članicah Evropske unije stopnja ljudi, ki so polno cepljeni, žal še vedno daleč pod pragom, ki je potreben za zajezitev širjenja virusa.

Potem ko smo prisluhnili mnenju izvedencev in medicine, smo prepričani, da je cepljenje trenutno najučinkovitejše sredstvo za zajezitev pandemije in reševanje človeških življenj. S cepljenjem ne zaščitimo le sebe, temveč tudi brate in sestre, posebej najšibkejše med nami. Cepljenje je torej dejanje dejavne ljubezni in skrbi do bližnjega, pa tudi znamenje odgovornosti in družbene pravičnosti.

Zavedamo se, da odločitev za cepljenje za marsikoga ni preprosta, vzroki za oklevanje pa so raznoliki. Nekateri se morda ne bodo mogli cepiti zaradi resnih zdravstvenih težav, drugi se morda bojijo stranskih učinkov ali imajo pomisleke o njegovi učinkovitosti. Želimo jih spodbuditi, da razjasnijo svoje pomisleke in se odločijo na osnovi ustreznih informacij po prejemu strokovnega nasveta s strani pristojnih organov in izvedencev.

Žal smo tudi v naših družbah priča širjenju lažnih informacij in neutemeljenih domnev glede cepljenja, ki širijo strah in razdeljenost v času, ko potrebujemo medsebojno povezanost, edinost in solidarnost.

Odločno pozivamo vse, ki nosijo odgovornost v družbi, med drugim politične in medijske akterje ter člane naših Cerkva, naj nasprotujejo vsem poskusom širjenja lažnih informacij.

Vse družbene akterje pozivamo, da osveščajo ljudi in jih spodbujajo k odgovornemu ravnanju za zaščito sebe in drugih, zlasti tistih, ki se zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov ne morejo cepiti.

Prav tako svoj poziv ponavljamo tudi Evropski uniji in njenim članicam, naj upoštevajo svojo privolitev  k skupni uporabi cepiv in okrepijo prizadevanja po vsem svetu, da bi se zagotovil pravičen dostop do cepiv proti COVID-19 za vse, tudi na območjih, kjer zdravstveni sistemi še niso dovolj dobro razviti.

V pripravah na praznovanje božiča ne pozabimo: »Glas kliče: V puščavi pripravite pot Gospodu, zravnajte v pustinji cesto našemu Bogu« (Iz 40,3). Bog je na zemljo poslal svojega sina, da bi tako izrazil svojo ljubezen in skrb za vse nas. Ta dobra novica je še kako pomembna tudi danes. Bodimo njene žive priče, tudi sami izkazujmo odgovornost in skrb.

kard. Jean-Claude Hollerich SJ, predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE)
častiti Christian Krieger, predsednik Konference evropskih Cerkva (CEC)