V Sloveniji se češčenje totalitarizmov nadaljuje... (foto: Polona Avanzo)

To, kar se je zgodilo v torek, 27. aprila v popoldanskih urah v Ljubljani, bi moralo dokončno strezniti vse tiste, ki so bili do sedaj prepričani, da je v Sloveniji možno sobivanje različnih prepričanj brez težav. Govorica, ki so jo uporabljali vstajniški protestniki, kaže povsem drugačno sliko. Ob tem se celo sklicujejo, da je šlo za shod za »svobodo, demokracijo in vladavino prava«, kar so povzeli celo vsi glavni mediji v državi. A resnica je povsem drugačna.

Shoda, kot se je zgodil v torek, ne bi smelo biti že zaradi epidemije covid19, ki še vedno traja. Zadnje čase je bilo mogoče opaziti znake okrevanja, zaradi česar so se sproščali ukrepi – seveda postopoma. To seveda ne pomeni, da se sedaj lahko »prosto po Prešernovem trgu« zbira več tisoč ljudi brez mask in brez varnostne razdalje, kar se je zgodilo prav na tem dogodku. Zaradi takšnih dogodkov se lahko epidemološki trend v hipu obrne v negativno smer. Da se razumemo, ne samo zaradi fizičnih zakonitosti, ampak tudi duhovnih. Kdor pač to razume.

Poglejmo za primerjavo Indijo, ki je v svetovnem merilu trenutno najbolj obremenjena s pandemijo covid19. Tam se virus zadnje čase širi. Pa ne zato, ker bi bil indijski sev kaj bolj nalezljiv, pač pa zaradi predvolilne kampanje, kar seveda za seboj potegne tudi serijo množičnih zborovanj v več kot deset tisoč udeleženci. In jasno je, da je vsak tak dogodek za širjenje virusa zelo dobrodošel. Vendar pa ima Indija milijardo in dvesto tisoč prebivalcev. Če držijo navedbe nekaterih medijev, da se je na Prešernovem trgu v Ljubljani zbralo menda celo deset tisoč ljudi, je to nekaj takega, kot da bi se v Indiji zbralo na enem mestu dvanajst milijonov ljudi. Si predstavljate to številko? Morda je to le primerjava, ampak tudi zaradi takih zborovanj v Ljubljani bomo utrpeli posledice vsi – tudi tisti, ki se s takšnimi zborovanji ne strinjamo. Si želite še en lockdown čez poletje?

A to je le ena plat tega dogajanja. Tisto, kar nas mora ob takih dogodkih bolj skrbeti, je sovraštvo, ki se razrašča in vse bolj kipi. Opominja nas, da revolucija, ki se je začela leta 1941 in dosegla vrhunec leta 1945 s pokoli razrednih sovražnikov, še zdaleč ni končana. Njeni glavni protagonisti se čutijo opogumljeni z zmanipuliranimi ljudskimi množicami, kjer kar mrgoli posameznikov, ki so prepričani, da živijo v zelo hudi diktaturi, da se jim godi strašna krivica, da je na oblasti fašizem in podobno. S čustveno ranjenimi ljudmi ni težko manipulirati. Še več, v svoji »prekurjenosti« so pripravljeni storiti tudi zelo umazana dela – vključno z linčanji, umori…

Kako naj kristjani odgovorimo na tovrstno govorico sovraštva? Ji morda celo pritrjujemo? Morda pa nanjo reagiramo z nasprotnim sovraštvom? Ali pa morda le nerganjem in zgražanjem. Kar je sicer normalna človeška reakcija. A za nas bi moral biti to opomin, da se Slovenija nikoli ni odpovedala duhu komunizma. A to je najprej izziv za vsakega od nas – odpovejmo se duhu komunizma tako, da glasno izrečemo: »V imenu Jezusa Kristusa se odpovem duhu komunizma. Sveti Duh, napolni me, očisti me…!«

Prodor novega cunamija komunističnega sovraštva je mogoče preprečiti na več načinov. Vendar ne smemo pozabiti na duhovna sredstva: post, drobne žrtve z namenom zadoščevanja, redna molitev, uporaba blagoslovljene vode in soli, darovanje za maše v ta namen. Smo v letu, ki je še posebej posvečeno svetemu Jožefu, ki je, kot je zapisano v litanijah njemu v čast, »strah hudobnih duhov«. Zato pozivamo bralke in bralce, da se na razmere odzovete tudi tako, da darujete za maše. Vsaka darovana maša je ponavzočevanje Jezusove žrtve na križu in udarec satanu ter njegovim padlim angelom! Morda se lahko skupaj dogovorite in skupaj darujete za niz svetih maš (npr. klementinske svete maše, ki se darujejo od ponedeljka do sobote). Namen: za odvrnitev komunizma oz. Za osvoboditev domovine od duha komunizma. Lahko je v čast Kristusovi Krvi, morda v čast Kristusu Kralju, Kraljici miru, sv. Jožefu… V ta namen vključujemo tudi vse tiste, ki so zasužnjeni z duhom komunizma, da ne bi bili pogubljeni in bi se zveličali. Smo pripravljeni to storiti za domovino in rojake?

G. B.