foto: STA, Dpa

Na novoletni dan se obhaja Svetovni dan miru. Papež Frančišek je pripravil poslanico z naslovom: »Dialog med generacijami, izobrazba in delo: sredstva za graditev trajnega miru.«

Papež v poslanici predlaga tri poti za graditev trajnega miru. Najprej dialog med generacijami kot temelj za uresničevanje skupnih projektov. Potem izobraževanje kot dejavnik svobode, odgovornosti in razvoja. Končno delo za polno uresničevanje človekovega dostojanstva.

Dialog med generacijami

Iskren dialog zahteva osnovno zaupanje med sogovorniki. Pandemija je okrepila občutek osamljenosti in zapiranja vase. V krizi pa se lahko izrazi tudi tisto najboljše v ljudeh. Dialog pomeni poslušati drug drugega, razpravljati, se dogovarjati in hoditi skupaj. Mladi potrebujejo bivanjsko, modrostno in duhovno izkušnjo starejših, starejši potrebujejo podporo, naklonjenost, ustvarjalnost in dinamičnost mladih.

Veliki družbeni izzivi in mirovni procesi ne morejo brez dialoga med varuhi spomina – starejšimi – in tistimi, ki nadaljujejo zgodovino – mladimi. Združeni se bomo lahko učili drug od drugega. Kako bi drevesa brez korenin mogla rasti in obroditi sadove?

Izobraževanje in vzgoja kot motor miru

V zadnjih letih se je na svetovni ravni zmanjšal proračun za izobraževanje in vzgojo, ki prej veljata za izdatek kot za naložbo. Vendar sta glavna prinašalca človeškega razvoja: človeka naredita svobodnejšega in odgovornejšega in sta nujna za obrambo in spodbujanje miru. Sta temelj povezane človeške družbe.

Država napreduje, ko se ljudje o svojem različnem kulturnem bogastvu med seboj ustvarjalno pogovarjajo. Vlaganje v izobraževanje mladih rodov je glavna cesta, ki preko posebne priprave vodi k dobičkonosnemu zasedanju pravih mest v svetu dela.

Spodbujanje in zagotavljanje dela gradi mir

Delo je nepogrešljiv dejavnik pri graditvi in ohranjanju miru. Je izraz samega sebe in svojih talentov, pa tudi prizadevanje, napor in sodelovanje z drugimi. Delo je prostor, kjer se učimo dajati svoj prispevek za svet.

Delo je osnova, na kateri se gradi pravičnost in solidarnost. Združiti moramo zamisli in napore, da  bi ustvarili pogoje in iznašli rešitve, da  bo imel vsak človek v delovni dobi možnost s svojim delom prispevati k življenju družine in družbe.

Celotno besedilo papeževe poslanice je dosegljivo TUKAJ

Jože Jan