foto: montaža Demokracija

Družinska srečanja in božični okraski ali kostumi na nekaterih ozemljih niso dovoljeni in se kaznujejo celo z zaporom.

Božič je eden najbolj globaliziranih praznikov. V noči na 24. december se na milijone družin zbere, da bi se spomnili rojstva otroka, obdarovali ter delili hrano in pijačo. V afriških in azijskih državah pa je ta dan le še en dan na koledarju. Nekatera ozemlja imajo zakonodajo, ki jim preprečuje praznovanje tega dne, saj menijo, da je to v nasprotju z njihovimi verskimi tradicijami.

1. Tadžikistan

Azijska država, v kateri prevladujejo muslimani, je v zadnjih letih sprejela ukrepe za prepoved praznovanja božiča. Vse skupaj se je začelo umirjati leta 2011, ko je bil v mestu Dušanbe umorjen moški, oblečen v dedka Mraza, kot je zapisal The Guardian. Družina je obtožila policijske organe, da stojijo za njegovim umorom. Vendar je bil primer pripisan pijanskemu prepiru.

Ministrstvo za izobraževanje je za božične praznike leta 2015 izdalo odlok, ki v celoti omejuje uporabo ognjemetov, prazničnih jedi, daril, zbiranje denarja in postavitev živega (posekanega lesa) ali umetnega božičnega drevesa v šolah in univerzah. Ukrep se je razširil tudi na področje izobraževanja.

2. Severna Koreja

Severna Koreja je praznovanje omejila od leta 2016. Njen voditelj Kim Jong-un je vse povabil na praznovanje svoje babice Kim Jong-suk, ki se je rodila leta 1919 in jo imenujejo sveta mati revolucije. Leta 2017 so bile okrepljene decembrske kontrole za preprečevanje kršiteljev.

Prepovedana so bila vsa srečanja, povezana s pitjem, petjem in drugimi zabavami, okrepljen pa je tudi nadzor nad zunanjimi informacijami, so sporočili korejski obveščevalni organi.

Organizacije za človekove pravice, ki jih navaja ameriški dnevnik New York Post, so navedle, da je med 50.000 in 70.000 kristjanov preganjanih in zaprtih samo zaradi svoje vere.

3. Alžirija

Devetindevetdeset odstotkov prebivalcev te afriške države je pripadnikov sunitske muslimanske vere. To pomeni, da je manjšina pripadnikov drugih veroizpovedi, zato zanje božična tradicija ne obstaja.

Alžirija je sprejela več krščanskih priseljencev iz Malija, Burkine Faso in Nigra. Zato so nekateri nadaljevali svoje običaje in praznovanja v manjšem obsegu in včasih anonimno.

4. Somalija

Vsi dogodki, povezani z božičnimi in novoletnimi praznovanji, so v nasprotju z islamsko kulturo, kar bi lahko škodovalo veri muslimanske skupnosti, je leta 2015 dejal Mohamed Khayrow, šejk iz Somalije. Država se nahaja na skrajnem vzhodu Afrike in je trpela pod udarom milic džihadistične skupine Al-Šabab.

Al-Šabab je prebivalce opozoril, da lahko izzovejo napade, če pridejo praznovat Jezusovo rojstvo. Po poročanju Al Džazire v Somaliji ni več veliko kristjanov. Treba je omeniti, da se ravnajo po islamskem koledarju, zato novega leta ne pozdravljajo 1. januarja.

5. Kitajska

Ena od svetovnih velesil od leta 2018 svojim državljanom prepoveduje, da bi spodbujali tradicionalno kitajsko kulturo in ne zahodnih praznovanj, kot je božič. V nekaterih mestih je bila prepovedana prodaja božičnih izdelkov.

Po poročilih RFA je komunistična partija v zadnjih letih preganjala krščanske cerkve. Njihovi pastirji so morali sklicati majhna, tajna srečanja, da bi se izognili sankcijam. Po podatkih lokalnih medijev na Kitajskem živi približno 44 milijonov kristjanov.

6. Brunej

Oblasti tega južnoazijskega ozemlja na otoku Borneo prepovedujejo ta datum in aretirajo ljudi, ki kršijo zakon. Tisti, ki praznujejo božič, lahko za rešetkami preživijo do pet let.

Uporaba verskih simbolov, kot so križi, prižiganje sveč, postavljanje božičnih dreves, petje verskih pesmi in pošiljanje božičnih čestitk je v nasprotju z islamsko vero so leta 2015 dejali vladarji, kot navaja Al-Jazeera. Če se kateri koli musliman obleče tako ali podobno kot božiček, v skladu z omejitvami, stori kaznivo dejanje.

Čeprav je po ocenah mednarodnih medijev približno devet odstotkov prebivalstva krščanskega jim vlada preprečuje, da bi sledili svojim tradicijam.

7. Savdska Arabija

Muslimanska država, ki leži v Zahodni Aziji, je v procesu tranzicije. V preteklih letih je prepovedovala in strogo kaznovala praznovanje božiča, vendar je te omejitve spremenila.

Leta 2015 je šejk Mohamed Al-Oraifi muslimanom naročil, naj ob verskem prazniku ne pozdravljajo kristjanov. Če praznujete rojstvo Božjega sina in ga pozdravljate, to pomeni, da podpirate svojo vero, je dejal v lokalnem dnevniku Arab News.

Savdski odbor za spodbujanje kreposti in preprečevanje pokvarjenosti je sprejel določbe za iskanje in prijetje vseh, ki so okrasili svoje domove, zasebno ali javno praznovali ta dan.

Vendar se je po poročanju lokalnih medijev od leta 2016 začel proces socialnega osvobajanja, v okviru katerega so krščanske družine lahko kupile okraske v trgovinah v prestolnici Rijad. Kristjani v Savdski Arabiji praznujejo božič v novi sezoni verske strpnosti, se je glasil naslov časopisa Arab News leta 2020.

Damian Ahlin