foto: Klavdija Dominko

Na pobudo škofa Evangeličanske cerkve v RS, mag. Leona Novaka, so se v ponedeljek, 20.12.2022, ob 10.00, po Murski Soboti skupaj sprehodili voditelji treh krščanskih Cerkva v Pomurju: katoliški škof dr. Peter Štumpf, evangeličanski mag. Leon Novak, in predstojnik binkoštne skupnosti v Sloveniji, dr. Daniel Grabar, sicer generalni direktor bolnišnice Murska Sobota. Tako so obudili starodavno tradicijo izpred sto let, ko so se po mestu sprehodili: katoliški župnik, evangeličanski duhovnik in židovski rabin.

Sprehod vseh treh voditeljev Cerkva je v tem predbožičnem času simbolne narave, ki verne in tudi neverne vabi k edinosti in enotnosti glede varovanja zdravja in življenja, ki ju še vedno ogroža epidemija novega virusa. Božič zmaguje nad vsemi strahovi, saj je Bog prišel v betlehemski noči med nas kot človeški otrok, in od takrat ni več odšel. To pomeni, da je On zmeraj naš spremljevalec, varuh in pomočnik v naših stiskah. Smo različni, tudi v načinih verovanja, vendar eni po krstu kot božji sinovi in hčere, saj smo Kristusovi bratje in sestre. V njem in zaradi njega imamo vsi skupnega Očeta v nebesih.

Bratska molitev katoliškega, evangeličanskega škofa in voditelja binkoštne skupnosti v soboški evangeličanski in katoliški cerkvi je tudi tokrat pomenila prošnjo, da bi bili vsi eno, tako kot sta Kristus in njegov Oče eno.  Vsi trije ‘soboški sprehajalci’ se veselijo naslednjega srečanja, molitve in pogovora.

Ob prihajajočih praznikih želijo vsem prebivalcem Pomurja in ostalega dela Slovenije blagoslovljene in blagodejne praznike človeškega rojstva Božjega Sina in takšno leto 2022, od katerega bi se na koncu poslavljali z nostalgijo: kako lepo je bilo.

Vir: Škofija Murska Sobota