Jonathan Goodall odhaja na novo pot. (foto: Wikipedia)

Pred tednom dni so mediji poročali o prestopu iz anglikanske v katoliško Cerkev. Anglikanski škof Jonathan Goodall iz Ebbsfleeta, sicer poročen in oče dveh otrok, je odstopil s svoje funkcije in postal katoličan.

To je sicer prvi prestop po več kot desetih letih. Kot je dejal Goodall, je to odločitev sprejel po dolgem času molitve in razločevanja, pa tudi velikih preizkušenj. Kot je priznal, se je pravzaprav ves čas življenja v angleški Cerkvi formiral kot katoličan, za to izkušnjo je hvaležen tudi anglikancem. Vendar je začutil, da želi biti v polnem občestvu s katoliško Cerkvijo.

Zanimivo je, da je Goodall doslej služil kot nekakšen vizitator in potujoči škof za služenje duhovnikom, laikom ter župnijam, ki ne sprejemajo službe ženskega duhovništva ali celo škofovstva, je povzel časopis The Guardian. Takšna škofovska služba se je oblikovala leta 1992, ko je vrh anglikanske Cerkve dopustil posvečevanje žensk. Papež Benedikt XVI. pa je leta 2009 dopustil, da lahko anglikanski duhovniki, ki prestopijo v katoliško Cerkev, prejmejo posvečenje, čeprav so poročeni.

Nadškof iz Canterburyja Justin Welby, sicer primas anglikanske Cerkve, se je škofu Goodalli zahvalil in sporočil, da moli za svojega sobrata, pa tudi za njegovo bodočo službo, pa tudi za smer, v katero je pozvan na svoji stalni poti predanega služenja Kristusu.

C. R.