foto: STA

V prihodnjih dneh bomo na naši spletni strani objavili nekaj vsebin v zvezi s cepljenjem proti covid19, saj je tudi krščanska javnost glede tega zelo razdeljena in slabo poučena. Ne glede na to, da papež Frančišek podpira cepljenje, podpira ga tudi Slovenska škofovska konferenca, se je del Cerkve temu uprl, pri čemer se pojavljajo velikokrat tudi bizarni razlogi. 

V nadaljevanju objavljamo komentar dr. Janeza Cerkovnika, sicer izrednega profesorja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Je tudi dolga leta aktiven v Katoliški karizmatični prenovi ljubljanske nadškofije. Njegovo stališče, ki je bilo prvotno objavljeno v reviji Prenova, objavljamo v celoti:

V družbi in tudi v Cerkvi srečujemo zelo različne, tudi zelo čudne poglede na cepljenje proti covid19. Vsekakor moramo slediti papeževi usmeritvi, pa tudi sicer zdrav razum govori v prid cepljenju.

Kot raziskovalec po naravi in poklicu absolutno verjamem in zagovarjam dosežke sodobne znanosti, ker vem, kakšne kontrolne mehanizme mora vsaka poštena znanost prestati. Možnost za napake in poneverbe je zelo majhna. Včasih se prikrade kakšna napaka, največkrat nenamerna, vendar je navadno dokaj hitro odkrita in popravljena. Še zlasti v primeru cepiv proti covid19 je v raziskave vključenih na tisoče ljudi in je prisotna tudi izjemna kontrola. Tudi finančni vložki so veliki, pa ne samo zaradi zaslužkov, temveč ker gre za napredne, visokotehnološke zahtevne tehnologije, večinoma razvite v zadnjih desetih letih na področju raziskav zdravljenja različnih oblik raka. Te tehnologije in znanja izdelave zdravil so izkoristili in prenesli na področje izdelave cepiv za covid19. Zato so lahko tako hitro prišli do cepiv.

Ves napredek, ki ga uživamo v sodobni zahodni družbi, temelji na izjemnem razvoju znanosti in tehnologije v zadnjem stoletju. In ta razvoj se je zgodil v civilizaciji, ki dominira zaradi tega, ker sloni na krščanskih temeljih. Tega se očitno ne zavedamo. Zanikanje in ignoranca Boga pomeni tudi zaton vsega dobrega, kar nam je prinesla krščanska kultura, znanost in umetnost, ki je zrasla iz vere.

Ali se bomo sedaj vsemu temu odpovedali zaradi šarlatanov in Google-doktorjev? Jaz NE. Kakšne znanstvene dokaze za prevaro imajo nasprotniki cepljenja? Nikakršnih, samo teorije zarote in babje čenče, »rekla-kazala«. Kako zlahka se odpovemo poštenemu, s trudom pridobljenemu znanju in napredku v zameno za nepreverjene govorice!

Vprašajmo se: kaj prinaša večje tveganje? Da se okužim in morda zbolim s težjim potekom bolezni in težjimi posledicami okužbe, ki se bodo lahko pokazale šele čez nekaj let (hitrejše staranje, slabši spomin in demenca) ali možni zapleti zaradi cepljenja, ki so v resnici zelo majhni, neprimerljivo manjši od bolezni?

Za virus lahko mirno rečem, da ga hudič zlorablja proti nam, za cepivo pa ne. Ker Belcebub se ne izganja z Belcebubom!

Še huje je, da nekateri sploh ne verjamejo v obstoj virusa. Tako kot tudi ne verjamejo v obstoj hudiča.

C. R.