foto: Vatican Media

Papeža Frančiška so danes sprejeli v bolnišnico v Rimu, kjer so mu opravili nekaj že prej načrtovanih pregledov. Po navedbah virov v Vatikanu je danes opravil vse predvidene preglede, njegovo zdravstveno stanje pa ne vzbuja skrbi. V bolnišnici naj bi ostal najmanj čez noč, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, vendar naj bi bivanje v bolnišnici podaljšali. 

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni popoldne ni sporočil, koliko časa bo 86-letni papež ostal v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu ali kateri pregledi so predvideni.

Iz vatikanskih virov se je izvedelo, da bo v bolnišnici morda ostal nekaj dni in da so njegove avdience v četrtek in petek odpovedali, poroča Ansa.

Kasneje je so viri blizu papeža povedali, da je imel pregled prsnega koša z računalniško tomografijo, ki ni pokazal nepravilnosti, ter pregled dihal. Prav tako so pregledi pokazali, da Frančišek nima težav s srcem.

Papež je v omenjeni bolnišnici julija 2021 prestal operacijo na črevesju.

Že več kot leto dni ima kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček.

Lani je moral zaradi bolečin v kolenu večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti. Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benediktu XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati.

Kasneje so sporočili, da ima papež Frančišek okužbo dihal in bo nekaj dni ostal na zdravljenju v bolnišnici v Rimu. Ne gre za covid19, so še sporočili.

STA, C. R.